Kuleba továbbra is EBESZ-megfigyelőket szeretne látni az ukrán–orosz határon

2021. október 8., 09:03

A megfigyelés újraindítását kérte az ukrán–orosz határ Ukrajna által nem ellenőrzött szakaszán Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Helga Schmidtel, az EBESZ főtitkárával folytatott megbeszélésen – jelentette a zn.ua a Külügyminisztérium sajtószolgálata nyomán.

A miniszter a minszki megállapodások megsemmisítésére irányuló szándékos lépésnek nevezte az Oroszországi Föderáció döntését, hogy bezárja az EBESZ megfigyelő misszióját az államhatáron Gukovo és Donyeck orosz átkelőhelyeken, és emlékeztetett arra, hogy Oroszország ezzel megsérti a 2014. szeptember 5-i minszki jegyzőkönyv 4. pontját, amely előírja az EBESZ általi állandó megfigyelést és ellenőrzést az Ukrajna és Oroszország közötti államhatáron.

„A miniszter meggyőződése, Oroszország azért akadályozta meg az EBESZ megfigyelőinek jelenlétét a határon, hogy még vakmerőbben szállítson fegyvereket, lőszert és zsoldosokat Donyeck és Luhanszk megyék ideiglenesen megszállt területeire, tovább táplálva a fegyveres konfliktust” – jelezte a tárca.

(zn.ua/Kárpátalja)