Ukrajna 34. a világon a szervezett bűnözés szintjét tekintve

2021. október 8., 17:50

Ukrajna a 34. helyet foglalja el a Globális Szervezett Bűnözési Index (Global Organized Crime Index) rangsorban – írja a korrespondent.net a Global Initiative against Transnational Organized Crime 2021. évi jelentése nyomán.

A rangsor összeállítói három szempont alapján értékelték a világ országait:

- a bűnözési piacok mérete és hatása;

- a bűnözés négy típusának (maffia, bűnszervezetek, kormányzati szervekbe ágyazott bűnözői struktúrák és külföldi bűnözői struktúrák) szerkezete és hatása;

- az országok ellenálló képessége a szervezett bűnözéssel szemben.

Az országokat minden kritérium alapján 1-től 10-ig terjedő skálán értékelték, ahol az 1 a legjobb forgatókönyv (alacsony a bűnözési ráta, magas a hatóságok ellenálló képessége a bűnözői körökkel szemben).

Ukrajna 6,18 pontot kapott, és ezzel a 34. helyre került Szerbia (6,21) és Nepál (6,16) közé. A jelentés készítői Ukrajnát a magas szintű szervezett bűnözéssel és gyenge ellenálló képességű hatóságokkal rendelkező országok csoportjába sorolták. Alacsonynak ítélték az állam azon képességét, hogy „nyíltan, átláthatóan és hatékonyan” harcoljon a bűnözés ellen.

A rangsor első helyét a Kongói Demokratikus Köztársaság foglalja el (7,75). A második és harmadik helyen Kolumbia (7,66) és Mianmar (7,59) áll. Ugyancsak a top 10-be került Mexikó, Nigéria, Irán, Afganisztán, Irak, a Közép-afrikai Köztársaság és Honduras.

Oroszország a 32. pozíciót foglalja el a rangsorban 6,24 ponttal. Fehéroroszország, amely a 83. helyre került (5,08), azon országok csoportjába tartozik, amelyekben alacsony a bűnözés és a hatóságok képessége is, hogy ellenálljon neki.

(korrespondent.net/Kárpátalja)