Autósiskolák: Ukrajna áttér az európai modellre

2021. október 11., 09:03

Ukrajna hamarosan áttér az autósiskolák működésének európai modelljére. A Belügyminisztérium honlapja szerint egyebek mellett rövidítenék a leendő járművezetők képzési idejét – írja a zn.ua.

Bohdan Drapjatij belügyminiszter-helyettes elmondta, hogy az ukrán szabványok hozzáigazítása az európai szabványokhoz az ország európai uniós csatlakozási törekvéseinek része. A napokban a miniszteri kabinet már elfogadta a határozatot, amely módosítja a járművezetők képzésének és átképzésének mintatantervét.

A sofőrképzés minimális óraszámát optimalizálták, ugyanakkor az autósiskolákat nem korlátozzák abban, hogy pótlólagos foglalkozásokat tartsanak. Például a „B” kategória esetében az elméleti képzés idejét 100 óráról 63 órára csökkentették, miközben a gyakorlati képzésre szánt időt nem módosították, azaz maradt 40 óra.

Az elméleti és gyakorlati képzés témái „frissültek”, kiegészültek az Egészségügyi ellátás (segítségnyújtás közúti baleset esetén) fejezettel, valamint az elektromos járművekkel kapcsolatos témák is bekerültek a tananyagba.

„A leendő járművezetők az autósiskolában előbb átesnek a teljes elméleti tanfolyamon, vizsgáznak, és csak a vizsga sikeres letétele után láthatnak hozzá a gyakorlathoz” – tette hozzá Drapjatij.

(zn.ua/Kárpátalja)