Hagyományőrző szüreti mulatság Benében

2021. október 12., 18:25

Ősszel, amikor a nap sugarai elvégzik az utolsó simításokat is a benei hegyeken, és beérlelnek minden szem szőlőt, akkor Isten segítségével a helyi szőlősgazdák lassan befejezhetik a szüretet, és eljön a szüreti bál ideje. Így volt ez idén is Benében október 9-én.

A forgatag reggel 9.30-kor kezdődött a helyi kultúrház udvarán szekérdíszítéssel, énekszóval, majd a csőszök – régi hagyomány szerint – felszálltak a lovas kocsira, és hívogatni indultak a szomszédos Sáros­orosziba és Nagymuzsalyba. Útközben a hangos, szűnni nem akaró énekszó elnyerte a járókelők tetszését.

A megnyitó 12.00-kor kezdődött a faluház előtti Batthyány téren, ahol Holozsai Erzsébet kultúrház- és könyvtárvezető üdvözölte az egybegyűlteket, majd rövid köszöntőjében kiemelte, mennyire fontos, hogy a legkisebbek is ne csupán nézőként vegyenek részt, hanem tevékeny részesei legyenek az ilyenfajta eseményeknek. A továbbiakban a Meseerdő Óvoda ünnepi műsora következett, majd a kultúrház Gyöngyvirág hagyományőrző csoportja szüreti karikázót adott elő, végül Tánc a téren címmel fergeteges össztáncra került sor. Az érdeklődőket bőséges kínálat várta.

Az esti bált a Csősztánc nyitotta meg, majd volt tombolasorsolás, kosarak árverése, sok-sok finom szőlő, jó borok és annál is jobb pálinkák. Ez a mulatság olyan volt, ahogy a meghívója is ígérte: fergeteges. A hangulatért Holozsi Imre volt felelős, amiért külön köszönet neki.

Az egész napos szüreti mulatságunk a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség támogatásával valósult meg. A szőlőt és a borokat a Varga Családi Szőlészet-Borászat, Pák Ferenc borász és helyi vállalkozók biztosították. Köszönjük szépen a hozzájárulásokat és a támogatást!      

Holozsai Erzsébet