A felnőtt lakosság több mint 70%-a fogyaszt káros transzzsírokat tartalmazó termékeket

2021. október 26., 09:06

Az ukránok legkevesebb 74%-a hetente legalább 1-2 alkalommal egészségtelen transzzsírokat tartalmazó élelmiszereket fogyaszt – derül ki abból az országos felmérésből, amelyet a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet végzett a WHO ukrajnai irodájának megbízásából, és amelyet a zn.ua ismertet.

„Ukrajna továbbra is azon országok listáján szerepel, amelyek még nem vezettek be a transzzsírok élelmiszerekben való felhasználását korlátozó jogszabályokat azok egészségkárosító hatása ellenére, és annak ellenére, hogy a WHO minden országot arra kér, a lehető leghamarabb tegye ezt meg” – mondta el többek között Lilija Olefir, a Zsittya Civil Képviseleti Központ ügyvezető igazgatója a felmérés eredményeit ismertetve.

A tanulmány szerint Ukrajnában a felnőtt lakosság 61%-a tudatában van annak, hogy rendszeresen fogyaszt transzzsírokat tartalmazó élelmiszereket. Ugyanakkor a megkérdezettek mindössze 38%-a tudja, milyen megszokott élelmiszerek tartalmazzák ezeket.

A válaszadók 28%-a közölte, hogy megszokott étrendjükben nem szerepelnek transzzsírokat tartalmazó ételek. Ugyanakkor az ebbe a kategóriába tartozó élelmiszerekkel kapcsolatos kérdésekből kitűnt, hogy majdnem háromnegyedük hetente legalább 1-2 alkalommal mégis fogyaszt transzzsírokat tartalmazó készítményeket.

(zn.ua/Kárpátalja)