Ukrajnában csupán a gyerekek 53%-van beoltva járványos gyermekbénulás ellen

2021. október 28., 11:50

Ukrajnában a gyermekek átoltottsága járványos gyermekbénulás (poliomyelitis) ellen mindössze 53%-os. Ez fenyegetően alacsony arány, amely egyre veszélyesebbé válik a lakosság egészségére nézve – írja a zn.ua az Ukrán Közegészségügyi Központ nyomán.

„Napjainkban minden öt éven aluli, be nem oltott gyermek veszélyeztetett. A járványos gyermekbénulás élethosszig tartó bénulást okozhat, néha halálhoz is vezethet. Arra kérem a szülőket, hogy ne kockáztassák gyermekeik egészségét” – idézi a Központ sajtószolgálata Ihor Kuzin közegészségügyi főorvosnak a poliomyelitis elleni küzdelem világnapja alkalmából rendezett sajtótájékoztatón elhangzott szavait.

Az Egészségügyi Világszervezet, az Egyesült Nemzetek Gyermekalapja (UNICEF) és az Egyesült Államok Betegségfelügyeleti és Megelőzési Központja (CDC) képviselői is a gyermekek járványos gyermekbénulás elleni oltását szorgalmazták.

„A járványos gyermekbénulás a világ bármely országában veszélyt jelent minden gyermekre. Nagyon fontos, hogy gyermekeik a nemzeti naptár szerint megkapják a védőoltást. A gyermekbénulás ellen nincs gyógyszer, és a védőoltás az egyetlen lehetséges védelem” – jegyezte meg Murat Sahin, az UNICEF ukrajnai irodájának vezetője.

(zn.ua/Kárpátalja)