Avakov elmondta, hogyan vezetett be szankciókat az RNBO

2021. november 5., 10:29

A Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) tagjai 5 perccel a testület ülése előtt kaptak tájékoztatást azokról a cégekről és személyekről, amelyekkel, akikkel szemben szankciókat vezettek be, és gyakran hiányoztak a bizonyítékok – jelentette ki az Ukrajina 24 tévécsatorna műsorában Arszen Avakov volt belügyminiszter, akit az Ukrajinszka Pravda idéz.

„Amikor az RNBO a hype-on (felhajtáskeltésen – a szerk.) – abszolút a hype-on – szankciók sorozatgyártásának szituációjává változott, az elfogadhatatlan volt, nem akartam ebben részt venni.

Mert megérkezvén minden RNBO-ra – én, az RNBO tagja, nem kicsi, nem az utolsó –, vártam, és öt perccel előtte (az ülés előtt – a szerk.) kaptam egy mappát. Kinyitottam a mappát és figyelmesen elolvastam, majd felemeltem a fejem és azt mondtam: »De mi alapján sorolták ide ezt a társaságot?« Azt mondják: »Hogyan? Nos, nézze, van ott egy operatív tájékoztató.« Mondtam: »Nos, nálam tele van az asztal ilyen tájékoztatókkal – a fele nem igaz, a felén pedig dolgozni kell még. Mi alapján (sorolták ide a céget – a szerk.)?«”

Avakov azt is elmondta, hogy a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács ülésén „bemondásra” merülhettek fel olyan nevek, amelyek egyáltalán nem szerepeltek a mappában. És Olekszij Danyilov, az RNBO titkára erre állítólag nyugodtan válaszolt, mondván, egyszerűen nem volt idejük sokszorosítani.

A volt belügyminiszter szerint ez „hatalmas probléma” és „a helyzet leegyszerűsítése”. Meggyőződése szerint „nem szabad szankciókat alkalmazni ukrán polgárok ellen”.

„Végeredményben nem létezik az RNBO mint végrehajtó hatalmi szerv. Az RNBO-t az elnök rendeleteivel nevezik ki – mindenkit kinevez, mindenkit elbocsát. Az RNBO döntései lényegében Ukrajna elnökének döntései. Ez ismét a hatalom vertikálissá tétele ellensúly nélkül” – vonta le a következtetést Avakov.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)