Fegyir Manajló festményeiből nyílt kiállítás Ungváron

2021. november 27., 18:26

Fegyir Manajló kárpátaljai képzőművész alkotásaiból nyílt kiállítás november 26-án az Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeumban.

A tárlatot a művész születése 110. évfordulójának szentelték. Tavaly kellett volna megrendezni, de a karanténkorlátozások miatt ez akkor nem történt meg. Az alkotásokat a Manajló Ház-Múzeum, a Boksay-múzeum és a megyei helyismereti múzeum alapjaiból válogatták össze – összesen közel 80 alkotást. A kiállítás retrospektív, azaz kronologikusan épül fel. A szerző életének több korszakát öleli fel. Jelentős a 30-as, 40-es évekből származó alkotások száma. Van egy bizonyos háború utáni időszak, ahol nem stagnálást, hanem egy kis kreativitásgátlást lehet látni, mert a szocialista realizmus módszerét próbálták ráerőltetni. Majd a művész alkotópályája ismét a háború előttihez hasonló irányba fejlődött, s ez a 60-as, 70-es évek alkotásain is meglátszik.

A kiállításon a festmények mellett grafikákat, gravírozott tököket és monumentális művészeti vázlatokat mutatnak be. Az alkotások mellett QR-kódok találhatók, amelyek segítségével tájékozódhatunk, mikor készültek és mely kiállításokon mutatták már eddig be. A kiállítást december 20-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

(mukachevo.net/RV)