ENSZ: Ukrajnában folytatódni fog a népességfogyás

2021. november 29., 19:28

Ukrajna a világ vezető országai közé tartozik a népességfogyás tekintetében. Lakossága 2050-re 35 millió főre csökkenhet – derül ki az ENSZ Demográfiai folyamatok című feljegyzéséből, amelyet a korrespondent.net idéz.

„Az alacsony termékenységi ráta, a magas halálozási arány és a külső migráció szintjének állandó növekedése tönkreteszik Ukrajna humántőkéjét, és ezáltal a fenntartható fejlődés alapját” – áll a jelentésben.

A szerzők hangsúlyozzák, hogy továbbra is az ukránokat a kívánt számú gyermek vállalásában akadályozó tényezők közé tartozik az alacsony jólét, s hogy a nőknek nincs lehetősége a karrier mellett gyermeket nevelni.

A feljegyzés szerint a magas kockázatú magatartás ukrajnai elterjedtsége és a nem fertőző betegségek az egyik legmagasabb európai halálozási arány fő okai közé tartoznak, különösen a férfiak körében. Az ukránok körülbelül egyharmada 65 éves kora előtt meghal. E halálesetek több mint fele megelőzhető lenne.

Hozzávetőleges becslések szerint mintegy 3 millió ukrán munkavállaló tartózkodik tartósan külföldön, számuk valószínűleg tovább fog növekedni.

Ukrajna lakossága egyike a gyorsabban öregedőknek Európában, így a népesség több mint egyötöde 60 év feletti, és ez a hányad az előrejelzések szerint 2050-re 36%-ra nő. Emiatt nőnek az egészségügyi és nyugdíjkiadások, ami megterheli az állami költségvetést.

(korrespondent.net/Kárpátalja)