Kuleba megnevezte Ukrajna EU- és NATO-csatlakozásának legfőbb akadályát

2021. november 29., 14:07

Dmitro Kuleba külügyminiszter úgy véli, Ukrajna belépésének az EU-ba és a NATO-ba az a legfőbb akadálya, hogy egyes tagországok az Oroszországhoz fűződő kapcsolataik prizmáján keresztül tekintenek az országra – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a Die Zeit német lapnak adott interjújában, amelyet a Jevropejszka Pravda idéz.

Kuleba szerint Ukrajna tagsága az EU-ban és a NATO-ban csak idő kérdése.

„Ukrajna természetes része az európai és euroatlanti közösségnek. Megértjük, hogy az EU-ban bizonyos szkepticizmus uralkodik a további bővítéssel kapcsolatban. És hogy az országnak teljesítenie kell az összes koppenhágai kritériumot, amit el fogunk érni. EU-tagságunknak azonban nem ez a fő akadálya” – jelezte a tárcavezető.

Szerinte a fő akadály az, hogy „egyes NATO- és EU-országok továbbra is az Oroszországhoz fűződő kapcsolataik prizmáján keresztül tekintenek Ukrajnára”.

„Ezért az üzenetem nekik egyszerű: érzékeljék Ukrajnát saját tulajdonságai és erényei alapján. Megérdemeljük, hogy Ukrajnaként tekintsenek ránk. Az Oroszországgal való kapcsolat egy dolog, az Ukrajnával való kapcsolat más” – fogalmazott.

Kuleba korábban azt mondta, hogy Ukrajnát „befejezetlen reformokkal” is felvehetik az EU-ba és a NATO-ba, ha megszületik a politikai döntés.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)