Katasztrófavédelmi oktatónap a Mezővári Egyházi Önkéntes Tűzoltóságon

2021. november 30., 09:48

A Kárpátaljai Református Egyházkerület (KRE) szervezésében november 27-én oktatónapot tartattak Mezőváriban a helyi tűzoltóság, illetve a lakosság számára. Az oktatónap CODE VDIC – Önkéntes Katasztrófavédelmi Beavatkozó Kapacitás Együttes Fejlesztése c. projektnek a része, melyet a KRE egy európai uniós pályázat keretében nyert meg.

A projekt fő célja a Kárpátok Eurorégió térségében új önkéntes kapacitások létrehozása, eljárásmódok közös fejlesztése, veszélyhelyzetek esetén a beavatkozó erőforrások összehangolása egy négyoldalú határ menti együttműködés keretében. Közös, határon átnyúló önkéntes hálózat létrehozásával a projekt partnerszervezeteinek fő célja a természeti és ember okozta katasztrófák megelőzése, valamint a rugalmas ellenálló képesség fejlesztése. A partnerek közös fejlesztő tevékenysége lehetővé teszi a kapacitások növekedését mind nemzeti, mind térségi szinten, illetve magasabb szintű és gyorsabb beavatkozást tesznek lehetővé a helyi, nemzeti és határ menti régiók szintjén egyaránt.

Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke elmondta, nagyon fontos az önkéntesség, főleg itt, Kárpátalján, hiszen az elvándorlás miatt sokszor munkaerőhiány, emberhiány mutatkozik, és ez egyre jobban rányomja a bélyegét a mindennapokra. Szintén nagy szükség van arra, hogy azok, akik itthon vannak, figyeljenek egymásra és segítsenek a bajbajutottakon. Ezért azt szeretnénk, ha minél több egyházközségben alakulna önkéntes csapat, összefognának az emberek azért – ha esetleg valamilyen rendkívüli eset történik –, hogy minél gyorsabban tudjanak reagálni és segíteni. Erre a feladatra az önkéntes tűzoltóságot tartjuk a legalkalmasabbnak. Ennek fényében a mai napon egy rövid képzést szerveztünk a tűzoltóknak, hiszen fel kell készülniük a téli időszakra. Ma a kéménytüzekről volt szó, illetve a jégről, azon belül is a jeges vízből való mentés gyakorlatába tekinthettek be az önkéntesek, valamint az árvízvédelmi intézkedésekkel is megismerkedhettek. Ezzel párhuzamosan nyílt napot is tartottunk, így mindenki megismerkedhetett ezekkel a helyzetekre.

Tominec Mihály, a projekt referense, menedzsere elmondta, hogy a jelenlegi projekt az első európai uniós terve a Kárpátaljai Református Egyházkerületnek, amely 2019 szeptemberében indult el hivatalosan, több hosszabbításon eset át, a hivatalos záró része pedig 2021 szeptemberében valósult meg, viszont 2022. január 30-ig kitoltuk a projekt aktivitását – tette hozzá. Továbbá az a célunk, hogy a projekt a jövőben is működni tudjon Kárpátalján. A gyakorlatban ez egy kiépített önkéntes hálózatként fog megjelenni kapacitásbővítéssel annak érdekében, hogy az esetlegesen felmerülő rendkívüli helyzetekben felkészülten tudjunk intézkedni, reagálni, amihez megfelelő eszközállományra is szükség van.

TV21Ungvár/ D. P.