Blinken szerint az ukrajnai puccskísérlet az orosz taktika része

2021. december 1., 19:37

Az ukrajnai puccskísérlet az orosz agresszió része lehet – jelentette ki Anthony Blinken amerikai külügyminiszter Edgars Rinkēvičs lett külügyminiszterrel Rigában tartott sajtótájékoztatóján, amelyről az Ukrajinszka Pravda számol be.

„Sokszor láttuk az oroszok »módszertanát«. Ennek a »módszertannak« része egy úgynevezett »provokáció« mesterséges létrehozására tett kísérlet annak érdekében, hogy igazolja az Oroszország által régóta tervezett akciókat (katonai offenzívát – a szerk.)

Tisztában vagyunk azzal, hogy Oroszország erőfeszítéseit (a katonai agressziót – a szerk.) főként az ország belső destabilizálására tett kísérletekkel kombinálja.”

Az amerikai külügyminiszter jelezte, hogy december 1-jén az Egyesült Államok konzultációkat folytat szövetségeseivel és NATO-beli partnereivel. Ezek nyomán részletesebb tájékoztatást ígért arról, miként értékeli az USA Ukrajnának a puccskísérletre vonatkozó kijelentéseit.

Lettország fővárosában, Rigában tanácskoznak a NATO-tagországok külügyminiszterei az orosz csapatok összevonásáról Ukrajna határainál. Blinken a találkozó előtt figyelmeztette Oroszországot a „súlyos következményekre”, ha nagyszabású offenzívát indít.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)