Engedélyezték az építkezést az ungvári katonai temető egy részén

2021. december 1., 12:18

„Az erről szóló döntést a városi tanács hétfői ülésén hozta meg az Andrijiv vezette képviselői többség” – írta Facebook-bejegyzésében Viktor Scsadej.

„A temető a sahtai kardiológiai központ közelében található. A normatívák szerint a temetőnek van védelmi övezete, de a képviselők és a polgármester megváltoztatta a városrendezési tervet, ahol a temető helyett »emlékkomplexumot« jelöltek meg. Mintha a névváltoztatástól eltűntek volna a temetkezések. Nehéz megérteni, mi vezérelte a képviselőket, amikor engedélyezték a csontokra való építkezést. Néhány éve cseh és magyar kezdeményezésre rendbe hozták a temető egy részét, ahol a sírkövek ma is megvannak. 2010-ben a jobb oldali területen (a szívközpont, a sahtai erdő, a benzinkút és az út között) Fegyir Sandor, az Ungvári Nemzeti Egyetem professzora a hallgatókkal közösen fákat ültetett. A kommunális szolgálatok azonban nem tartották rendben a területet.

Ezt a területet adták át építkezési célra az Ungvári Városi Tanács képviselői. Megjegyzendő, hogy 64 hektárt teljesen ingyen (részben a hétfői ülésen, részben a szeptember 7-i ülésen). 11 nemzetiség katonái – ukránok, csehek, osztrákok, lengyelek, magyarok, szlovákok, olaszok – vannak ott eltemetve, több mint 1 000 ember. Az utolsó temetések 1944-bev voltak” – olvasható a bejegyzésben.

A megyei tanács képviselője, Fegyir Sandor, valamint a városi tanács képviselői, Olekszandr Voloszjanszkij és Valentin Stefanyo beadvánnyal fordultak az ügyészséghez azzal a kéréssel, hogy vizsgálják felül ezt a határozatot, különös tekintettel a főterv módosítására.

(Facebook/RV)