Koronavírus: Itt az újabb járványhullám

2022. január 14., 13:15

A tudósok a koronavírus új hullámát jósolják Ukrajnában, mivel december végéhez képest közel 40 százalékkal nőtt a pozitív tesztek száma – derül ki az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Facebook-bejegyzéséből, amelyet az Ukrajinszka Pravda ismertet.

„Ukrajnában az új megbetegedések átlagos száma elérte a napi 4 540-et, az elmúlt héten átlagosan napi 158-an haltak meg.

Becslések szerint az új esetek átlagos száma 6 202 (SEIR_U), 4 795 (Prophet) lesz a 2022. január 12–18-i héten, és 7 072 (SEIR_U), 4 735 (Prophet) a 2022. január 19–25-i héten” – olvasható egyebek mellett a közleményben.

A tudósok szerint Ukrajna kis késéssel követi a kelet-európai „trendeket” (Csehország, Románia, Bulgária stb.).

Mivel az új hullám kezdete az ünnepi időszakra esett, ami hagyományosan anomáliákhoz vezet az adatokban, a tudósok jelenleg nehezen tudják megbecsülni és megjósolni a járvány terjedésének valós ütemét.

Az Omikron-törzs fertőzőképességére vonatkozó adatok és egyes országok járványtrendjei alapján a járványmutatók minden eddiginél gyorsabb növekedésére számíthatunk.

Az ünnepek utáni iskolakezdés és a szezonalitás is jelentősen befolyásolhatja a járvány dinamikáját.

„Az elmúlt 3–5 napban nőtt a betegek között a 35 év alatti felnőtt fiatalok aránya, akik egyre többen kerülnek kórházba” – közölte az akadémia.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)