Sullivan: Amerika válaszolni fog, ha Oroszország áll az Ukrajna elleni kibertámadás mögött

2022. január 17., 09:48

Ha beigazolódik Oroszország érintettsége az Ukrajna elleni kibertámadásban, és ha az ilyen támadások folytatódnak, az Egyesült Államok és szövetségesei megtorló intézkedéseket dolgoznak ki – jelezte Jake Sullivan, az Egyesült Államok elnökének nemzetbiztonsági tanácsadója a CBS-nek adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda ismertet.

Sullivan elmondása szerint a Biden-adminisztráció hónapok óta arról beszél, hogy a kibertámadások részei lehetnek „az ukrajnai helyzet eszkalálására irányuló nagyszabású orosz erőfeszítéseknek”, és az Egyesült Államok az ukrán kormánnyal együttműködve dolgozik a védelem megerősítésén.

„Ez a forgatókönyvük része. A múltban így tettek más összefüggésekben is” – fogalmazott a tanácsadó.

Sullivan megjegyezte, hogy az Egyesült Államok még nem azonosította az Ukrajna elleni kibertámadás szervezőjét, de hozzátette, hogy „a legkevésbé sem lepné meg”, ha Oroszország bizonyulna a szervezőnek.

Egyben figyelmeztetett, hogy Oroszországnak „súlyos gazdasági következményekkel” kell szembenéznie az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei részéről, ha megtámadja Ukrajnát.

Mint fogalmazott, ha Oroszország valóban katonai akcióba lép, az USA „olyan intézkedéseket hoz, amelyek károsítják gazdaságát, csapást mér európai stratégiai helyzetére és erősíti a NATO szolidaritását”.

Mint ismeretes, január 14-én éjjel hackerek feltörtek több kormányzati weboldalt, köztük az Oktatási Minisztériumét, a Külügyminisztériumét, a Gyija portálját, és közzé tették háromnyelvű – ukrán, orosz és lengyel – üzenetüket.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)