„Egészet akarj és egészet adj”

Szalagavató ünnepség a Bátyúi Líceumban

2022. január 18., 14:32

Egy szalagavató mindig különleges ünnep az iskola életében. Emlékezetes az iskolának, a tanárnak, a diáknak. Január 14-én a Bátyúi Líceumban a hagyományokhoz híven 17 végzős szíve fölé került fel a zöld szalag. A szimbólum jelzésértékű, bizonyítja, hogy a hittel megtett út a reményteljes jövő felé mutat, ha szeretettel van kikövezve.

A rendezvényt Baraté Béla, az iskola igazgatója nyitotta meg, aki a vendégek köszöntése után a végzősökhöz fordult és a következőket tanácsolta nekik: „A jövő bizonytalan, de kell, hogy terveket szőjetek, álmodjatok. Boldogabb az az ember, aki a rengeteg álom közül legalább egyet is megvalósít, mint az, akinek nem volt egy sem.”

Az érettségi előtt álló diákok a szívük fölé helyezett szalag mellé szívhez szóló történetet is kaptak osztályfőnöküktől, Horváth Anikótól. Az öreg ács történetén keresztül tolmácsolta számukra legfőbb kívánságát, hogy ne kelljen megbánniuk soha a döntéseiket. Az ács az utolsó munkáját hanyagul végezte el, kihagyta belőle a szívét, silány alapanyagokból készítette el az épületet, melynek a kulcsát végül ő maga kapta meg. Ha tudta volna, hogy a saját házát építi, egészen másképp dolgozott volna. A felelős döntéshozatal mellett az osztályfőnok hálaadásra, odaadásra és szorgalomra buzdította tanítványait.

Kacsó Géza, a Bátyúi Református Gyülekezet lelkipásztora szintén a házépítés példázatával szerette volna a diákok szívére helyezni Isten üzenetét. Máté evangéliumának 7. fejezete 24–25. részének alapján arra hívta fel a figyelmet, hogy „az alapban ott kell, hogy legyen a hit, Jézus Krisztus és az Isten szavára való engedelmesség, akkor ez a ház biztos alapon áll, kősziklára épített”.

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Dmitro Taranenko, a Bátyúi Kistérség polgármestere és Séra Viktória,  a Bátyúi Kistérség oktatási, kulturális, ifjúsági és sportügyi osztályának vezetője is. A polgármester úr sok szerencsét és sikert kívánt a végzősök előtt álló úthoz, Séra Viktória pedig egy József Attila-idézetet helyezett a szívükre: „A nagy szavak nem érnek semmit, Elszállnak, mint az őszi szél. De a szeretet, ha tiszta szívből fakad, Elkíséri az embert, amíg él.”

A magyar költészet legszebb idézetei követték egymást, elhangzott a 11. osztály mottójául választott Ady Endre-versrészlet is: „Ami fél, azt el ne fogadd, egészet akarj és egészet adj.” A kihímzett szalagot a fogadalomtételek után a stafétával együtt átvették a 10. osztály képviselői, akik verses-zenés összeállítással köszöntötték társaikat.  

Ezt követően a végzősök kerültek az est középpontjába. Estélyi ruhák csillogása aranyozta be a nyitótáncot. Az ámulatba ejtő keringőt követően ünnepi műsorukat folytatva a végzősök hálával és tisztelettel adóztak tanáraiknak és szüleiknek, akiknek egy-egy szál virággal kedveskedtek. A szemekbe örömkönnyek szöktek, az iskolafalak mesélni kezdtek, a lámpák kialudtak, vastaps kísérte a gyertyafénnyel kivonuló ünneplőket.

Bimba Brigitta