Az NBU szerint elkerülhetetlen a kommunális szolgáltatások díjainak emelése

2022. január 22., 19:09

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) szerint az energiahordozók tartósan magas ára a világpiacon a lakhatási és kommunális szolgáltatások tarifáinak felülvizsgálatát vonja maga után – írja az Ekonomicsna Pravda az NBU weboldala nyomán.

A nemzeti bank, figyelembe véve számos inflációs kockázatot, mindenekelőtt az energiahordozók vártnál magasabb árait, 5%-ról 7,7%-ra rontotta a 2022-es inflációs előrejelzését.

A magas energiaárak „nemcsak a vállalkozások termelési költségeit fogják nyomás alá helyezni, hanem a lakhatási és kommunális szolgáltatások tarifáinak fokozatos felülvizsgálatát is szükségessé teszik” – vélik a jegybanknál.

A lakhatási és kommunális szolgáltatások díjainak gazdaságilag indokolt szintre emelésének szükségességét viszont az egyik fő inflációs kockázatnak tartják. Az NBU kifejti, hogy a tarifák egy időben történő észszerű szintre emelése megszünteti az egyensúlyhiányt az energiaszektorban, de jelentős inflációs nyomást okoz, és a várakozások romlásához vezet.

A közüzemi díjakról szóló döntések elhalasztása ugyanakkor kvázi fiskális egyensúlyhiányt és árnyomást halmoz fel a jövőben. Erre a Nemzetközi Valutalap (IMF) is felhívja a figyelmet.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)