Új parancs készül a nők katonai nyilvántartásáról

2022. január 22., 10:29

A Védelmi Minisztérium előkészítette a nők bizonyos szakmák szerinti katonai nyilvántartásba vételéről szóló parancs új változatát – jelentette az Ukrajinszka Pravda a tárca sajtószolgálata nyomán.

„A parancsban nem hagyjuk jóvá valamennyi szakterületet, amelyre elméletileg valamikor szükségünk lehet, hanem csak azokat, amelyeket katonáink a belátható jövőben relevánsnak tartanak. Ez lehetővé tette a nők katonai regisztrációját igénylő szakok és szakmák jegyzékének jelentős csökkentését ebben a szakaszban” – mondta Olekszij Reznyikov védelmi miniszter.

Az új szövegváltozatban hat szakmát és 14 szakot hagytak meg, amelyek alapján a nők katonai nyilvántartásba vételét előirányoznák. Elsősorban az egészségügy, az elektronika, a hírközlés, a meteorológia és térképészet, a pénzügy, a számvitel és a könyvvizsgálat területén végzettséggel rendelkezőkről van szó.

A tervek szerint a végleges listát az Ukrán Biztonsági Szolgálattal, a Belügyminisztériummal és a Külső Hírszerző Szolgálattal folytatott egyeztetés után hagyják jóvá.

Ezenkívül az új kiadásban lehetővé kívánják tenni, hogy a vezérkar szükség esetén felülvizsgálja ezt a listát.

Reznyikov cáfolta, hogy Ukrajna polgárait pénzbírsággal sújtanák a késedelmes regisztráció miatt, mivel a jogszabályok nem írnak elő büntetést azok esetében, akik először jelentkeznek katonai nyilvántartásba vételre.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)