Közös közleményt fogadtak el a normandiai országok vezetőinek tanácsadói találkozójukon

2022. január 27., 10:57

Január 26-án Párizsban került sor a normandiai négyek újabb egyeztetésére a vezetők politikai tanácsadóinak szintjén, melynek eredményeként közös közleményt fogadtak el, és megállapodtak, hogy két hét múlva Berlinben találkoznak – jelentette az UNIAN hírügynökség az ukrán Elnöki Hivatal weboldala nyomán.

Közleményükben Németország, Franciaország, Ukrajna és Oroszország képviselői leszögezték, hogy eltökélt szándékuk a jelenlegi nézeteltérések csökkentése a tárgyalási folyamat előmozdítása érdekében.

A tanácsadók támogatták a 2020. július 22-én létrejött tűzszünet feltétel nélküli betartását annak ellenére, hogy a minszki megállapodások végrehajtásának egyéb kérdéseiben nincs egyetértés.

„A felek megvitatták a háromoldalú kapcsolattartó csoport és munkacsoportjai működésének aktivizálását is, hogy a minszki megállapodások végrehajtásában gyors előrelépést érhessenek el” – áll a közleményben.

Andrij Kosztyin, a háromoldalú kapcsolattartó csoport ukrán küldöttségvezetőjének első helyettese megjegyezte, a közös közlemény rövidsége arra vall, hogy a tárgyalások nem voltak könnyűek, de a felek igyekeztek megtalálni a közös hangot.

(unian.ua/Kárpátalja)