Telefonon beszélt Zelenszkij és Biden

2022. január 28., 09:05

Volodimir Zelenszkij elnök Joe Biden amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során megvitatta az Egyesült Államoknak az orosz fenyegetés közepette Ukrajnának nyújtott támogatását – jelentette a korrespondent.net az Elnöki Hivatal sajtószolgálatának január 28-i közleménye nyomán.

Az ukrán államfő háláját fejezte ki az Egyesült Államoknak és személyesen Joseph Bidennek Ukrajna függetlenségének, szuverenitásának és területi integritásának szilárd és határozott támogatásáért, valamint az Egyesült Államok vezető szerepéért a világközösség mozgósításában az orosz agresszió megfékezése érdekében.

Zelenszkij üdvözölte az Egyesült Államok elnökének az ukrajnai diplomáciai jelenlét fenntartásának fontosságára vonatkozó megjegyzését, és biztosította, hogy az Egyesült Államok kijevi nagykövetségének működése a továbbiakban is stabil marad.

„Az ukrán államfő megköszönte az Egyesült Államok megfelelő segítségét, amelyet többek között halálos védelmi fegyverek formájában nyújt. Volodimir Zelenszkij reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok további lépéseket tesz a védelmi együttműködés megerősítése és államunk védelmi képességének megszilárdítása érdekében” – áll a közleményben.

Zelenszkij emellett kiemelte annak fontosságát, hogy Ukrajna megőrizze gazdasági és pénzügyi stabilitását a jelenlegi helyzetben.

„A vezetők megvitatták az Egyesült Államok konkrét lépéseit Ukrajna pénzügyi támogatásának növelése érdekében mind kétoldalú alapon, mind a nemzetközi pénzügyi szervezetek bevonásával” – közölte az Elnöki Hivatal emlékeztetve, hogy ez volt a második beszélgetés Ukrajna és az Egyesült Államok vezetői között az év eleje óta, ami „mutatja a mély stratégiai együttműködést országaink között és jó lendületet ad 2022-re”.

(korrespondent.net/Kárpátalja)