Djokovics és az oltás

2022. február 16., 16:41

Novak Djokovics azt mondta, hogy inkább lemarad a jövőbeni tenisztrófeákról, mintsem  felvegye a koronavírus elleni védőoltást. Kizárólag a BBC-nek adott nyilatkozatában kijelentette, hogy nem akar kapcsolatba kerülni az oltásellenes mozgalommal, de mindenképp támogatja az egyén választási jogát a védőoltások felvétele terén.

Djokovicsot arról is kérdezték, hogy az oltással kapcsolatos álláspontja miatt feláldozza-e az olyan teniszbajnokságokon való részvételt, mint a wimbledoni vagy például a Roland Garross. „Igen, ez az az ár, amit hajlandó vagyok megfizetni” – mondta.

A 20-szoros Grand Slam-győztes játékost a múlt hónapban kitoloncolták Ausztráliából, miután a kormány oltás hiányában törölte vízumát.

Djokovics, aki mellesleg a világ első számú férfi teniszezője, azt mondta, hogy orvosi igazolást kapott, hogy beléphessen az országba és részt vegyen az Australian Openen, mivel nemrégiben épült fel a koronavírusból. Alex Hawke, az ország (Ausztrália) bevándorlási minisztere azonban személyesen törölte a 34 éves férfi vízumát azzal az indokkal, hogy jelenléte „polgári nyugtalanságot” és oltásellenes érzelmeket szíthat.

„Soha nem voltam ellene az oltásnak” – nyilatkozta a BBC-nek, megerősítve, hogy gyerekkorában is kapott védőoltásokat, majd hozzátette: „mindig is támogattam annak a szabadságát, hogy eldöntsem mit viszek be a szervezetembe.”

A januári melbourne-i kellemetlenség óta először adott széles körű interjúban Djokovics kitért a pozitív Covid-esetének decemberi időpontjáról szóló találgatásokra, és elmesélte saját, oltáshoz való hozzáállását is. Reméli, hogy bizonyos versenyeken változni fognak az oltási követelmények, és hogy „még sok évig játszhat”.

Azt is megerősítette, hogy hajlandó lemondani az esélyről, hogy statisztikailag minden idők legjobb férfi teniszezője legyen. Djokovics riválisa, Rafael Nadal 21 Grand Slam-bajnoki címet nyert egyesben – ez a legtöbb, amit férfi versenyző elért. Arra a kérdésre, hogy miért, azt válaszolta: „Mert a testemre vonatkozó döntéshozatal alapelvei fontosabbak, mint bármilyen cím vagy bármi más. Igyekszem összhangban lenni a testemmel, amennyire csak lehet.”

Forrás: bbc.com