Gazdagodott a Tiszapéterfalvai Művészeti Iskola könyvtára

2022. február 18., 15:34

A közelmúltban a Tiszapéterfalvai Művészeti Iskola tanárai és diákjai értékes ajándéknak örülhettek. Drubics Judit munkácsi zongoraművésznő, zenetanár saját zenetörténeti könyvtárának jelentős részét adományozta az oktatási intézménynek. A hölgy – aki Munkácson 53 évet dolgozott zenepedagógusként, és több tanítványa nemzetközi karriert futott be – adományát az iskola nebulói rögtönzött koncerttel köszönték meg. A kiemelkedően tehetséges végzős diák, Ladányi Réka zongorajátékával elkápráztatta a jelenlévőket.

Király András, a művészeti iskola igazgatója összegezte az adomány pedagógiai jelentőségét:

– Elsősorban hangsúlyoznom kell – nyilatkozta az intézményvezető –, hogy ma magyar nyelven gyakorlatilag elérhetetlen egy kárpátaljai művészeti iskola számára az olyan típusú szakirodalom, amit Judit asszony jóvoltából kaptunk. Ráadásul azt sem hallgathatom el, hogy ma a zenetörténeti szakanyagok a magunkfajta vidéki művészeti iskola számára roppant drágák is. Az ilyen jellegű művek ugyanis kis számú célközönségnek készülnek, ami óhatatlanul érezhető az árakon. Mindemellett pedig magyar nyelven csak magyarországi forrásokból elérhetőek, ami egyrészt további költségeket jelent, másrészt igen ritkán beszerezhetőek.

A kapott könyveket kollégáim most osztályozzák, de azt máris kijelenthetem, hogy hatalmas segítséget jelentenek majd a zenetörténet oktatása során. Segítségükkel színesebbé tehetjük az oktatási anyagot, és ez bizony nem elhanyagolható szempont.

Judit asszonynak pedig ezúton is kívánunk jó egészséget, és köszönjük a munkánkhoz nyújtott önzetlen segítségét.

M. I.