Közgyűlés a KMKSZ Gálocsi Alapszervezetében

2022. február 22., 14:26

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Gálocsi Alapszervezete február 21-én tartotta meg éves közgyűlését a helyi óvodában.

A rossz időjárás ellenére szép számban megjelenteket Pekár Tünde elnök köszöntötte, majd megtartotta 2021-es évi elnöki beszámolóját. Az alapszervezet taglétszáma 217 fő, 4 belépő volt az év folyamán, őket személyesen üdvözölték, senki sem költözött el tavaly, s 3-an haláloztak el, róluk egyperces csenddel emlékeztek. Vízumigényléshez 3 támogatási nyilatkozatot adtak ki.

– Tavaly ősszel a következő gondolatokkal kezdtem éves beszámolómat: rendkívüli évet éltünk meg 2020-ban. A ránk szakadt világjárvány a családi kapcsolatokat szétzilálta, a közösség összetartó kötelékeit megszaggatta, munkahelyeket szüntetett meg, ezzel sokakat taszítva a létbizonytalanságba és számos áldozat életét követelte. A 2021-es év sem volt könnyebb. Folytattuk a Covid elleni küzdelmet, oltakoztunk, és mindent megpróbáltunk megtenni annak érdekében, hogy kizökkent életünk újra a megszokott mederben folyjon. Ezekben az embert próbáló időkben különleges szerepe van az összefogásnak, fontos feladatunk a nemzeti ünnepek és megemlékezések községen belüli méltatása – emelte ki Pekár Tünde.

Elhangzott: Gálocsban 2021. július 4-én néhány fiatal részvételével meggyújtották a nemzeti összetartozás tüzét. Ezt követően július 6-án ünnepélyes keretek között a római katolikus templomkertben felavatták a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója alkalmából készített emlékművet, amely egy központi pályázati kiírás keretében a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezete által valósult meg.

A településen tavaly sem maradt el az 1956-os forradalomnak emléket állító, már hagyománnyá vált október 23-ai megemlékezés sem, melyen aktívan részt vettek a Gálocsi Elemi Iskola tanulói és pedagógusai, valamint Gálocs elöljárója és a Szürtei kistérség KMKSZ-frakciójának képviselői.

A KMKSZ és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség közreműködésével a Széchenyi Jótékonysági Alapítvány és a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával az előző évek folytatásaként iskolakezdési tanszercsomagban részesültek a község első osztályosai. 2021-ben is bekapcsolódtak a Magyarok Kenyere – 15 millió búzagyűjtő programban, melyben a helyi gazdák és a farmergazdaság minden évben aktívan részt vesz.

Évente kétszer szervezik meg a temető takarítását a KMKSZ helyi alapszervezete által.

Az Egán Ede Gazdaságfejlesztési Program keretén belül már hatodik éve tart a földtulajdonjogi dokumentumok kataszterizálásának folyamata. 2021-ben 23 okmányt adtak át.

2021-ben egy központi pályázati kiírás keretén belül a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezete által beszereztek 3 sátrat az alapszervezet részére, ezeket a a jövőben szabadtéri rendezvényeken fogják majd használni.

Tavaly az alapszervezet egy kopjafa – az 1848-49-es szabadságharc és forradalom emlékére – állítására nyert pályázatot, melyet márciusban avatnak fel.

A közgyűlés a KMKSZ Gálocsi Alapszervezetének munkáját megfelelőnek minősítette. A jegyzőkönyvet Tóth Zsuzsanna alapszervezeti titkár vezette.

Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője globális kérdésekkel kezdte beszédét, mert mint mondotta, az határozza meg leginkább a tevékenységüket, hogy mennyire tudnak tenni helyben a helyi közösségért.

– Az elmúlt 2 év a Covid elleni harcról szólt, de ma itt, Ukrajnában egy sokkal nagyobb válság árnyékolja be az éltünket. A gazdasági válság eddig is kirívó volt, ezért az anyaország nagy figyelmet fordított a kárpátaljai magyarságra. Ma azonban nemcsak Magyarország, de az egész világ Ukrajnára figyel. A világsajtó egy teljes kiterjedésű háborúról beszél.

Balogh Lívia reményét fejezte ki, hogy Kárpátalja lakossága, ahogyan eddig is, ezúttal is meg tudja őrizni a higgadtságát.

– Keresztény emberként számunkra a család, az egyház, a közösségeink adják a stabilitást – hangsúlyozta és beszámolt a megyei tanácsban zajló történésekről, s a 8-tagú KMKSZ-frakció képviselőinek tevékenységéről. – Nincs fontosabb, mint a béke és az egység megtartása. Mi azért dolgozunk, hogy a kárpátaljai magyarság biztonságát megőrizzük – zárta gondolatait Balogh Lívia.

Molnár István, a Szürtei Kistérségi Tanács KMKSZ-frakciójának képviselője szólt az utcanevek és számozás bevezetése kapcsán kialakult félreértések orvoslásáról, tervben van a térfigyelő kamerák felszerelése, mert a lakosok körében nagy felháborodást váltanak ki a romák által elkövetett folyamatos lopások, temetői rongálások, fakivágások stb. A közrend helyreállításában megoldást jelentene egy körzeti rendőr jelenléte Gálocsban.

Rehó Viktória