Több mint 40 regionális gázvezetékrendszer van lekapcsolva Ukrajnában

2022. március 30., 14:43

Az Ukrajna területén zajló harcok miatt 44 városi és megyei jelentőségű gázvezetékrendszer továbbra is le van kapcsolva – közölte az ukrajnai hírtelevíziók közös műsorfolyamában Szerhij Makohon, az ukrajnai gázvezetékrendszert üzemeltető Operator HTSZ Ukrajini vállalat vezérigazgatója, akit a korrespondent.net idéz.

Szerinte Ukrajna tranzitrendszere még nem szenvedett kritikus károkat az időben elvégzett javítások és a szállítások újraelosztása miatt. Mára a Donyeck–Kramatorszk–Mariupol gázvezeték károsodott leginkább, amely számos „forró ponton” halad át, ezért a szakemberek nem kezdhetik meg a javítási munkálatokat.

Makohon ugyanakkor megjegyezte, hogy a Nyugatnak szankciókat kell bevezetnie az orosz Északi Áramlat–1 gázvezeték ellen az ukrajnai gázellátás védelme érdekében.

„Tisztában vagyunk vele, hogy Európa csökkenteni fogja az orosz gáz fogyasztását, javasoljuk, hogy ezt az Északi Áramlat–1-en keresztüli szállítás csökkentésével kezdjék. Mert most szükségünk van a tranzitra a gázszállítási rendszerünk működőképességének garantálásához. Ha van tranzit, akkor garancia van rá, hogy a gázszállító rendszerünket nem fogja szándékosan tönkretenni az agresszor” – mutatott rá a tisztviselő.

(korrespondent.net/Kárpátalja)