Az USA idén annyit – vagy többet – költene az ukránok megsegítésére, mint amennyit Afganisztánban fordított a háborúra évente

2022. április 30., 08:36

„Ez a harc nem olcsó, de sokkal többe kerül, ha engedünk az agressziónak. Vagy támogatjuk az ukrán népet a hazája védelmében, vagy tétlenül nézzük az orosz atrocitásokat és agressziót Ukrajnában” – mondta nemrég Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke.

Ezenkívül Joe Biden egy nappal korábban arra kérte a Kongresszust, hogy járuljon hozzá ahhoz a rekordösszegű támogatáshoz, amelyből további tüzérségi és páncéltörő fegyvereket, illetve egyéb eszközöket szereznének be, valamint az Ukrajnának szánt gazdasági és humanitárius segítséget finanszíroznák.

Ezt követően Nancy Pelosi, az Egyesült Államok Képviselőházának demokrata párti vezetője az elnök felhívására április 29-én kijelentette: „Amilyen gyorsan csak lehet, meg kell szavazni az Ukrajnának szánt 33 milliárd dolláros segítséget.”

Mindez azt jelenti, hogy a kérés teljesítésével az Egyesült Államok idén annyit – vagy többet – költene az ukránok megsegítésére, mint amennyit az Afganisztánban folytatott háborúra fordított évente.

Az amerikai elnök egy tervezetet is küldött a Kongresszusnak, mely megnövelné a kormány hatáskörét, hogy lefoglalhassa a Putyinhoz kötődő orosz oligarchák luxusjachtjait, repülőit, bankszámláikon elhelyezett pénzüket és egyéb vagyontárgyaikat, hogy az így szerzett bevételekből az ukránokat segítse.

(hu.euronews.com/D. P.)