Lezárultak az idei tehetséggondozó és versenyfelkészítő hétvégék biológiából, kémiából és földrajzból

2022. május 3., 15:32

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány szervezésében immáron hatodszor kerültek megrendezésre a biológia, kémia, földrajz tehetséggondozó és versenyfelkészítő hétvégék. A tehetséggondozó hétvégék célja a Magyarországon megrendezésre kerülő Hevesy György Kárpát-medencei Kémia-, Herman Ottó Kárpát-medencei Biológia-, Teleki Pál Kárpát-medencei Földrajz-Földtan Versenyre való felkészítés, valamint a résztvevők természettudományos ismereteinek elmélyítése, bővítése.

A foglalkozásokra az előző évekhez hasonlóan idén is névre szóló meghívót kaptak a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség által szervezett Szent Györgyi Albert kémia- (8. osztály), Margittai Antal biológiaverseny (7–8. osztály) és természet-földrajz (7–8. osztály) verseny 1–10. helyezettjei, akik már eddig is bizonyították a kémia, biológia és földrajz iránti szeretetüket. A meghívott tanulóknak 2022. január 10-ig volt lehetőségük visszajelezni részvételi szándékukat. Az 50 meghívottból összesen 31 tanuló élt ezzel a lehetőséggel, akik 12 kárpátaljai oktatási intézményt képviseltek.

A tehetséggondozó program első hétvégéje 2022. február 18–20. között valósult meg jelenléti foglalkozással a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) és a Szakgimnázium bázisán. Az Ukrajnában kialakult háborús konfliktus miatt a tehetséggondozó program 2022. február 25–27-re tervezett második hétvégéje elmaradt, s majd csak 2022. április 8–10. között valósult meg. A második hétvégén a biológia- és földrajzfoglalkozások online, a kémiafoglalkozások pedig hibrid módon zajlottak, tehát a tanulók online és jelenléti formában tanulhattak. A kémia tehetséggondozó program harmadik alkalma 2022. április 12–14-én, a földrajzhétvégék harmadik foglalkozása 2022. április 23–24-én, a biológia tantárgy záró foglalkozásai pedig 2022. április 29 – május 1. között valósultak meg. A foglalkozásokon a tanulók online formában vettek részt. Az ifjú tehetségekkel a hétvégék folyamán összesen 19 szakképzett pedagógus foglalkozott.

A program ötletgazdája és szakmai felelőse dr. Kohut Erzsébet, a II. RF KMF Biológia és Kémia Tanszékének tanszékvezetője. Munkáját segítették Bak Éva, a Rákóczi-főiskola Biológia és Kémia Tanszék és Papp Géza, a II. RF KMF Földtudományi és Turizmus Tanszék oktatója.

A programot Magyarország Kormánya, Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

„GENIUS” Jótékonysági Alapítvány