A Pénzügyminisztérium először közölt adatokat a háborús kiadásokról

2022. május 13., 17:27

Az orosz invázió kezdete óta az ukrán hatóságok már közel 8,3 milliárd dollárt költöttek a betolakodók elleni küzdelemre és a lakosság megsegítésére – írja a Szerhij Marcsenko pénzügyminisztert idéző Reuters hírügynökség nyomán a korrespondent.net.

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint az összeget különféle típusú fegyverek vásárlására, a haditechnika javítására, valamint a lakóhelyüket ideiglenesen elhagyni kényszerült személyeknek nyújtott segítségre fordították.

Marcsenko elmondta, hogy áprilisban Ukrajna csak a tervezett adóbevétel 60%-át kapta meg, májusban és júniusban pedig 45-50%-os bevétel várható.

A tárcavezető arról is tájékoztatott, hogy Kijev múlt hónapban közel kétmilliárd dollár értékben kapott külföldről gazdasági támogatást, ebből 719 milliót támogatás formájában. Összességében a háború kezdete óta a szövetségesek 5,4 milliárd dollárt utaltak ki Ukrajnának, ebből 801 millió dollárt támogatásként.

Ugyanakkor a pénzügyminiszter szerint Ukrajnának sürgősen további külföldi támogatásra van szüksége, mivel dollármilliárdokat kénytelen rendkívüli kiadásokra fordítani.

(korrespondent.net/Kárpátalja)