Az EU Ukrajna háború utáni újjáépítésével kapcsolatos kezdeményezéssel állt elő

2022. május 19., 09:48

Az Európai Bizottság kezdeményezte az Újjáépíteni Ukrajnát (Rebuild Ukraine) mechanizmus létrehozását Ukrajna háború utáni helyreállítására – közölte az EB sajtószolgálata, amelyet a korrespondent.net idéz.

A közlés szerint Ukrajna kormányzatának kell a helyreállítási erőfeszítések élére állnia, szoros együttműködésben az EU-val és más kulcsfontosságú partnerekkel, például a G7-tel és a G20-szal, valamint más országokkal, továbbá a nemzetközi pénzügyi intézményekkel és szervezetekkel.

Az EB úgy véli továbbá, hogy az EU és Ukrajna települései és régiói közötti partnerség gazdagítja és felgyorsítja az újjáépítést.

Ukrajna újjáépítésének ezt a platformját a tervek szerint az Európai Bizottság irányítaná. Ez a platform átfogó stratégiai irányítási testületként működne, amely az Ukrajna által az EU adminisztratív kapacitásával és technikai segítségével kidolgozott és végrehajtott helyreállítási terv jóváhagyásáért lesz felelős.

A platform által a szükségletek felméréséből kiindulva jóváhagyott helyreállítási terv lesz az alapja annak, hogy az EU és más partnerek meghatározzák a finanszírozásra kiválasztott kiemelt területeket és konkrét projekteket. A platform koordinálja a finanszírozási forrásokat és hozzárendelésüket a felhasználásuk optimalizálása érdekében, valamint figyelemmel kíséri a terv végrehajtását.

Az EB az újjáépítéshez nyújtott EU-támogatás fő jogi eszközeként javasolja létrehozni a Rebuild Ukraine mechanizmust, amely egyesíti az újjáépítéshez nyújtott támogatásokat és kölcsönöket. Bekerül az EU költségvetésébe, és ezáltal biztosítja ennek a kezdeményezésnek az átláthatóságát, elszámoltathatóságát, valamint megbízható pénzgazdálkodását, amely konkrétan kapcsolódik a beruházásokhoz és a reformokhoz.

(korrespondent.net/Kárpátalja)