Jermak az ukrajnai háború globális veszélyeire figyelmeztetett

2022. május 20., 15:40

Minél tovább tart Oroszország Ukrajna elleni háborúja, annál nagyobb a kockázat az egész bolygóra nézve – jelentette ki a londoni központú Chatham House intézetben tartott előadásában Andrij Jermak, az ukrán Elnöki Hivatal vezetője, akit az UNIAN hírügynökség idéz.

„Az atomerőművek orosz csapatok általi elfoglalása és lövetése, valamint a nukleáris csapásokkal való zsarolás globális katasztrófával fenyeget. A művelés ellehetetlenítése vetésterületeink csaknem egyharmadán, az ukrán mezőgazdasági és közlekedési infrastruktúra orosz csapatok általi szisztematikus megsemmisítése, valamint tengeri kikötőink blokádja Oroszország átfogó stratégiájának elemei a nyomásgyakorláshoz a nemzetközi közösségre. Az élelmiszerválság veszélye és az éhínség veszélye több tucat országban, amint arra az ENSZ vezetése máris figyelmeztet, ma nagyon is valós. Célunk a béke mielőbbi megteremtése. Minél tovább tart ez a háború, annál nagyobb a kockázat az egész bolygóra nézve” – figyelmeztetett.

Jermak ugyanakkor hangsúlyozta, ennek a békének igazságosnak kell lennie, Ukrajna szuverenitása és területi integritása nem alku tárgya.

(unian.ua/Kárpátalja)