Változtak az ukrán férfiak külföldre utazási feltételei hadiállapotot ideje alatt

2022. május 28., 11:50

A Miniszteri Kabinet módosított a határátlépési szabályzaton, valamint az egyes dolgozók katonai szolgálat alól való felmentésének rendjén.

A 2022. május 26-i rendelet értelmében a következő kategóriákba tartozó férfiak hagyhatják el az országot:

Sofőrök

A rendelet engedélyezi az egészségügyi, valamint a hadseregnek, más katonai szerveknek és a lakosságnak szánt humanitárius segélyeket szállító sofőröknek a külföldre történő utazást. A járművezetők számára az ország elhagyásával kapcsolatban az Infrastrukturális Minisztérium vagy a Kijevi Városi Katonai Adminisztráció hozza meg a döntést.

Összesen 30 napot tartózkodhatnak külföldön, amennyiben ezt meghaladják, vagy a külföldre utazás célja megváltozott, a fent említett hivatalok visszavonják az érintett sofőrrel kapcsolatos határátlépési határozatot a jogsértést követő hét munkanapon belül.

A külföldre utazás olyan cégek járművezetői számára is engedélyezett, amelyek rendelkeznek engedéllyel a külföldi áruszállításra. Ebben az esetben a sofőr kizárólag a vállalat engedéllyel rendelkező járművén hagyhatja el az országot, melynek súlya legalább 3,5 tonna kell legyen. A vállalatok sofőrjei összesen 45 napot tartózkodhatnak külföldön.

Vasutasok

A vasúti hálózat zavartalan működését biztosító vállalatok (Ukrzaliznicja, Infrastrukturális Minisztérium, valamint egyes vállalatok, melyeknek nem fő profilja a vasúti közlekedés) alkalmazottainak külföldre történő utazásával kapcsolatban a megyei vagy a Kijevi Városi Katonai Adminisztráció hozza meg a döntést, attól függően, hogy az adott cég hol van bejegyezve. Ezen dolgozók legfeljebb 6 hónapot tartózkodhatnak az országon kívül.

Sportolók, edzők, sportbírók és más szakemberek

Ami a sportszférát illeti, esetükben a következő személyek utazhatnak külföldre:

  • az olimpiai és nem olimpiai sportágak nemzeti válogatottjai
  • a nemzeti válogatottban szereplő fogyatékkal élő sportolók
  • a nemzeti válogatott edzői
  • sportbírók
  • más szakemberek, akik biztosítják a csapatok szervezési, tudományos, módszertani támogatását, egészségügyi ellátását (dokumentumokkal kell bizonyítaniuk, hogy tagjai a válogatottnak és rendelkeznek engedéllyel a külföldi versenyeken való részvételhez).

A fent említett kategóriába tartozó személyek maximum 30 napot tartózkodhatnak külföldön.A napok számán csak abban az esetben bővíthetnek, ha az adott csapat más külföldi versenyen is részt vesz.

Külföldön tanuló diákok

A diákok szintén elhagyhatják az országot, amennyiben rendelkeznek igazolással a hadkiegészítő parancsnokságról. A határon fel kell mutatniuk a diákigazolványukat, a felsőoktatási intézménytől kapott „behívót” vagy az adott országba szóló ideiglenes lakhatási engedélyt.

Fontos azonban, hogy bár az ukrajnai egyetemek diákjai szintén haladékot kapnak a szolgálat alól, az országot nem hagyhatják el.

Állandó külföldi lakcímmel rendelkező személyek

Amennyiben az adott személy rendelkezik állandó külföldi lakcímmel, s erre engedélyt kapott az ukrán migrációs hivataltól, szintén elhagyhatja az országot. A migrációs hivatal ebben az esetben egyeztet a hadkiegészítő parancsnoksággal és a férfit ekkor törlik a katonai nyilvántartásból.

Kiküldetést teljesítő személyek

A kiküldetést teljesítő, katonai szolgálat alól felmentett személyek szintén átléphetik a határt. Ehhez rendelkezniük kell egy igazolással arról, hogy felmentést kaptak a katonai szolgálat alól, melyhez csatolni kell a kiküldetéssel kapcsolatos okmányokat.

A katonai szolgálatra alkalmatlan személyek

Ha az adott személy a katonai egészségügyi bizottság szerint alkalmatlan a szolgálatra, szintén utazhat külföldre. A határon fel kell mutatni a katonakönyvet és az ideiglenes hadkötelességi igazolást.Ezekben az iratokban fel kell legyen tüntetve a bizottság által elvégzett vizsgálat eredménye.

(karpat.in.ua)