A kormány szerint 2029-re csatlakozhat Ukrajna az EU-hoz

2022. június 24., 17:42

Ukrajna európai uniós csatlakozásának várható időpontja 2029 – jelentette ki az ukrán hírtelevíziók közös műsorfolyamában Natalija Forszjuk, az Európai és Euroatlanti Integrációs Koordinációs Kormányhivatal főigazgatója, akit a korrespondent.net idéz.

„Ennél korábban valószínűtlen, mert hatalmas mennyiségű jogszabályt kell elfogadni és végrehajtani. Az európai jog szerint kell élnünk” – mondta.

Forszjuk ugyanakkor jelezte, hogy az Ukrajna EU-tagságára vonatkozó tárgyalási eljárások megnyitása a jövő év elején várható.

A főigazgató hozzátette, hogy az EU-tagjelölti státusz megszerzése jogilag megszilárdítja Ukrajna európai perspektíváját, és megnyitja a hozzáférést a strukturális alapokhoz.

„Csak az EU tagjelölt országai férhetnek hozzá ezekhez a forrásokhoz, a pénzt kedvezményes feltételekkel, szinte ingyenesen biztosítják. [...] A tagjelölt státusz megerősíti Ukrajna pozícióját a béketárgyalásokon” – mondta el Forszjuk.

Ismeretes, hogy az Európai Tanács tegnap úgy határozott, Ukrajnának európai uniós tagjelölt státuszt biztosít. Ez volt a leggyorsabb ilyen döntés az EU történetében.

(korrespondent.net/Kárpátalja)