Zelenszkij az izraeli behívási modell bevezetésének lehetőségéről beszélt

2022. június 24., 10:29

Izraeli mintára változhat a behívás az ukrán hadseregben – jelentette ki június 23-án Volodimir Zelenszkij ukrán elnök izraeli diákoknak és tanároknak tartott előadásában, amelyről a korrespondent.net számol be.

„Úgy gondolom, hogy sok területen várnak ránk az önök gyönyörű országához nagyon hasonló dolgok. Tudatában leszünk annak, hogy szomszédunk az Oroszországi Föderáció. Tudatában leszünk annak, hogy Oroszország még azután is, hogy befejezzük a háborút és győzünk, 10–20 évvel később ismét támadásba lendülhet. Nem mondom, hogy feltétlenül így lesz. De többé nem bízunk orosz szomszédunkban” – hangsúlyozta Zelenszkij, akit az Elnöki Hivatal sajtószolgálata idéz.

Megjegyezte, hogy a hadsereg és a védelem régi rendszeréhez nem lesz visszatérés: „Változik a megközelítés a diákoknál stb.”

Zelenszkij szerint most az „izraeli” modellt fontolgatják, amikor a leendő hallgatókat először besorozzák a hadseregbe vagy alternatív szolgálatra, és csak ezután szereznek diplomát. Az elsőéves hallgatók átlagéletkora körülbelül 23 év.

(korrespondent.net/Kárpátalja)