Reménykedünk a gazdasági csodában

2022. július 2., 09:03

Kárpátalja a határ menti elhelyezkedésének és a jó nemzetközi kapcsolatainak köszönhetően országos viszonylatban vezető pozíciót tölt be az áttelepült vállalkozások számát tekintve. Az elmúlt héten hat Európai Uniós tagállam képviselői érkeztek Kárpátaljára, hogy részt vegyenek az Áttelepülés Kárpátaljára: európai dimenzió címmel rendezett gazdasági fórumon. A találkozó fő témája leginkább azt taglalta, hogy a jövőben milyen új távlatok nyílnak a vállalkozások számára Kárpátalján.

Viktor Mikita, a Kárpátalja Megyei Katonai Közigazgatás vezetője elmondta, nagyon fontos a kárpátaljaiak számára, hogy megmutassák, mennyire sokszínű a régió a különféle termékek előállításában. Megjegyezte: „Segítenünk kell a helyi és áttelepült vállalkozásoknak abban, hogy a nemzetközi piacokra is kijussanak, ehhez jelenleg többoldalú támogatást nyújt az EU-s törvényhozás, hiszen az Ukrajnában előállított termékeket vám- és egyéb adóktól mentesen lehet szállítani az Európai Unió országaiba. Éppen ezért a nemzetközi piacokon való szerepvállalás biztosítása nagyon jó lehetőséget jelent.”

A Kárpátaljával határos országok már a háború első napjától kezdődően folyamatosan fogadják be a menekülteket, illetve küldenek humanitárius segítséget Ukrajnába. Ezenkívül anyagi támogatást is biztosítanak, ezért reménykednek a gazdasági fellendülésben.

Csizmadia Alexandra ungvári magyar konzul, külgazdasági attasé a találkozón kihangsúlyozta: „Magyarország abban érdekelt, hogy a gazdasági fellendülés valóra váljon. Ukrajna megbízható partnereként Magyarország teljes körű támogatást nyújt Ukrajnának. Kárpátalja jelentősége – az árucikkek exportja és ahhoz társuló logisztikai szint miatt – megnövekedett. Ez egy közös kihívás Ukrajna és Magyarország számára. Minél előbb meg kell valósítani a határ menti és a határon átnyúló együttműködési projekteket, az infrastruktúra fejlesztésére irányuló programokat, illetve növelni kell a határátkelőhelyek kapacitását.”

Eduard Buras szlovák miniszterelnöki tanácsadó megjegyezte, hogy a szlovák kormány szeretne megtenni mindent annak érdekében, hogy a Kárpátaljára áttelepült vállalkozások kijussanak az európai piacra, ezért Kárpátalja Szlovákia számára nagy jelentőséggel bír. A szlovák tanácsadó azt is kifejtette, hogy szerinte létre kellene hozni egy schengeni zónát, amely egyaránt segítené mind az európai, mind pedig az ukrán oldalt. „Amivel önök rendelkeznek, arra nekünk is szükségünk van” – tette hozzá.

A Kárpátaljára érkezett mintegy 300 vállalkozás közül 243 már munkához látott, 51 pedig az áttelepülés fázisában van. A megyei közigazgatás létrehozott egy forróvonalat, összegyűjtötte a számításba vehető telephelyeket, előkészítette a szükséges jogi feltételeket, valamint kijavították a helyi infrastruktúrát is. Eddig több mint 600 projektet dolgoztak ki az áttelepülést választó vállalkozások számára. Ugyanakkor nemcsak az üzleti érdekek, hanem a kulturális értékek megóvására is odafigyelnek.

Volodimir Csubirko, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke ezzel kapcsolatban így fogalmazott: „Ezek az értékek országunk olyan büszkeségei, mint például Repin festményei, amelyeket itt fogunk őrizni, Ungváron. De ilyen a harkivi biotechnológiai főiskola, illetve más oktatási intézmények is, amelyek átkerültek hozzánk. Nem csupán emberek menekültek el, hanem komplett vállalkozások teljes személyzettel. Az értékek közé tartozik a mariupoli színház is, amely a függetlenség napján az itt bemutatott előadásában erőteljes jelzését fogja adni a megtörhetetlenségnek, a függetlenségért vívott küzdelmünknek.

A gazdasági fórum résztvevőinek többsége pozitívan értékelte a helyi önkormányzatok munkáját, ugyanakkor elismerték, hogy továbbra is bőven akadnak megoldásra váró problémák. A hibák javításán közös erőfeszítéssel fognak dolgozni, akárcsak a határ mindkét oldalán szükséges fejlesztésekben is. Mindez pedig még közelebb viszi Ukrajnát az Európai Unióhoz.

TV21 Ungár/Dankai Péter