Ukrajnában betiltották a hevített dohánytermékek reklámozását

2022. július 3., 17:19

Július 1-től a hevített dohánytermékek hagyományos cigarettának minősülnek, és vonatkozik rájuk minden, a dohánytermékekre érvényes törvényi korlátozás – írja az Ekonomicsna Pravda a Zsittya (Élet) civil szervezet sajtóközleménye alapján.

Azokról a termékekről van szó, amelyeket például GLO, IQOS dohányhevítő eszközökkel használnak. Mostantól a lakosságnak a dohány ártalmaival szembeni védelméről szóló hatályos jogszabályok valamennyi előírása a hevítésre szánt dohánytermékekre ugyanúgy vonatkozik, mint a hagyományosokra, azaz:

– tilos eladni 18 éven aluli személyeknek (ezelőtt, 2016-os megjelenésük óta, hevített dohánytermékeket még gyerekeknek is értékesítettek); a szabálysértésért 6 800 hrivnya pénzbírság szabható ki a gazdálkodó egységre, 6 800–13 600 hr az eladóra;

– tilos minden reklám, szponzorálás és eladásösztönzés; szabálysértés esetén 30 000 és 50 000 hr közötti bírság szabható ki a gazdasági társaságokra minden hirdetési esetért;

– egészségügyi figyelmeztetések elhelyezése a hevített dohánytermékek csomagolásán a hagyományos dohánytermékekre vonatkozó előírásoknak megfelelően.

Továbbá 2022. július 11-től hatályba lépnek Ukrajnában az 1978-IX-es dohányellenes törvény rendelkezései, amelyek megtiltják a jogszabályban meghatározott nyilvános helyeken a hevített cigaretta szívását a cigarettával, vízipipával és e-cigarettával együtt (amelyek szívása 2012 óta tilos).

(epravda.com.ua/Kárpátalja)