Smihal az európai uniós tagjelölti státusz pozitívumairól

2022. július 5., 08:15

Az európai uniós tagjelölti státusz megszerzése lehetővé teszi az integráció megkezdését az európai intézményekbe, és a finanszírozáshoz való hozzáférést is – jelentette ki Denisz Smihal miniszterelnök az LB.ua-nak adott interjújában.

Ukrajna ezzel többek között hozzáfér a hivatalos szervek és személyek szintjén az Európai Bizottság intézményeihez, és máris megkezdi az együttműködést velük. Hozzáférést kap az EU-tagjelöltek számára elkülönített finanszírozáshoz. A következő hét évre több mint 14 milliárd eurós támogatást határoztak meg a tagjelölt országoknak, évi két milliárd eurót – sorolta a pozitívumokat a kormányfő.

Ugyancsak fontosnak nevezte Smihal a csatlakozás előtti támogatás egyéb eszközeit, amelyek keretében technikai segítséget nyújt az EU például a vidéki térségek, a fenntartható mezőgazdaság fejlesztéséhez, a különböző ágazati támogatásokról nem is szólva.

„Ezenkívül hozzáférünk majd az Európai Unió Szolidaritási Alapjához. [...] Mit jelent ez? A koronavírus idején az uniós országok létrehozták a Szolidaritási Alapot, amelyet 800 milliárd eurós forrással töltöttek fel az Európai Unió országainak és a tagjelölt országoknak a támogatására és helyreállítására a koronavírus után” – tette hozzá a miniszterelnök.

Mint ismeretes, az Európai Tanács június 23-án megadta Ukrajnának az európai uniós tagjelölt státuszt. Ezt a döntést minden uniós vezető egyhangúlag támogatta a brüsszeli csúcstalálkozón.

(lb.ua/Kárpátalja)