Az evakuációt javasolják Herszon és Zaporizzsja megye lakóinak

2022. július 9., 11:34

Ukrajna ideiglenesen megszállt déli régiói, különösen Herszon és Zaporizzsja megyék lakóit a lehető leggyorsabban evakuálni kell, hogy a fegyveres erők felszabadíthassák ezeket a területeket a polgári lakosság veszélyeztetése nélkül – jelentette ki Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes, az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelős miniszter az ukrán hírtelevíziók közös műsorfolyamában, amelyet a korrespondent.net idéz.

„Az evakuálás folyamatban van, és az emberek tudnak róla. A horizontális kommunikációs rendszer nagyon jól működik. Azoknak, akik elindultak, vannak útvonalaik és ismerik ezeket, az önkéntesek, mi is bekapcsolódunk. Most nem beszélek erről nyilvánosan, mert az emberek biztonságáról van szó” – jelezte Verescsuk.

Hangsúlyozta, hogy az embereknek, különösen a gyermekes nőknek „életbölcsességgel kell rendelkezniük, és meg kell érteniük: Herszon és Zaporizzsja megyékben tartózkodni sokszorosan rosszabb és veszélyesebb, mint az Ukrajna által ellenőrzött területen”.

Elmondása szerint Oroszország azt szeretné, ha a polgári lakosság a lehető legtovább a megszállt területeken maradna, és mindent megtesz annak érdekében, hogy lezárják az emberek hivatalos evakuálásának lehetőségét.

Ugyanakkor az orosz megszállók a polgári lakosságot emberi pajzsként használják, ezért a polgároknak távozniuk kell, „lehetőséget adva az Ukrán Fegyveres Erőknek, hogy felszabadítsák a földet”.

„A tüzérségünknek működnie kell, hiszen értjük, hogy a deokkupáció magában foglalja a fegyveres erő alkalmazását. Ezért minden lehetőséget kihasználva el kell utazni és evakuálni kell a rokonokat” – magyarázta Verescsuk.

(korrespondent.net/Kárpátalja)