A miniszteri kabinet nehéz télre készül

2022. július 16., 11:37

A kormány már három hónapja készül a nehéznek ígérkező fűtési szezon különböző forgatókönyveire – közölte Denisz Smihal miniszterelnök a kabinet július 15-i ülésén, amelyről a korrespondent.net számol be.

Elmondása szerint Ukrajnában központot hoztak létre a fűtési szezonra való felkészülés érdekében. A felkészülés négy fő szemponton alapul: elegendő gázkészlet, elegendő szénkészlet, az áramtermelő vállalatok és az infrastruktúra felkészültsége, valamint felkészülés a veszélyhelyzetekre.

A miniszterelnök jelezte, Ukrajna folytatja a gáz szivattyúzását, és jelenleg 11,3 milliárd köbméternyivel rendelkezik a föld alatti tárolókban. Emellett megteremtették a gáz fordított irányú fizikai szállításának lehetőségét is Európából.

„A harci cselekmények ellenére az Ukrhazvidobuvannya cég gáztermelése gyakorlatilag nem csökkent. A Naftohaz azt a feladatot kapta, hogy a fűtési szezon kezdetéig 19 milliárd köbméter gázt tároljon el” – mondta Smihal.

Ukrajna már 1,5 millió tonna szenet is bekészített. A kormány tervei szerint télig 2 millió tonnára növelik a szénkészleteket. Emellett jelenleg is zajlik a hőerőművek, kazánházak és egyéb létesítmények felkészítése a fűtési szezonra.

(korrespondent.net/Kárpátalja)