Egy tízkötetes ukrán történelemkönyv elolvasására ítélt a bíróság egy odesszai férfit szeparatista nézetei miatt

2022. július 18., 08:48

Az odesszai Primorszk Kerületi Bíróság 4 év felfüggesztett börtönbüntetésre és súlyosbításként Mihajlo Hrusevszkij Ukrajna-Rusz története című 10 kötetes monográfiájának az elolvasására ítélt egy helyi férfit, aki az Odnoklassznyiki orosz közösségi oldalon szeparatista tartalmú bejegyzéseket írt – számolt be vasárnap az Ukrajinszka Pravda hírportál a bírósági határozatra hivatkozva.

A jelentés szerint július 12-én Denisz Doncov bíró ítéletet hozott egy odesszai lakos ellen, aki Ukrajna területi integritásának a megbontására és alkotmányos rendjének a megdöntésére szólított fel egy orosz közösségi oldalon. Mint a bíróság megállapította, a vádlott 2022. március 30. és május 19. között Ukrajna alkotmányos rendjének a megdöntésére szólított az Odnoklassznyiki közösségi hálózaton.

A bíróság ítélete egy orosz nyelvű bejegyzésre hivatkozik, amelyben a vádlott azt írta: „Harkivot, Mariupolt, Szumit, Dnyipropetrovszkot és más városokat orosz cárok és fejedelmek építették” és hogy Ukrajna egész déli és keleti része „Novorosszija, ahol oroszok élnek, ezért fegyvert kell ragadniuk, és harcolniuk kell a kijevi hatóságoktól való „szabadságukért”, valamint Oroszországhoz történő csatlakozásukért”. A bejegyzést Ukrajna térképének ábrázolása kísérte, amelyen Odessza, Mikolajiv, Herszon, Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja, Dnyipropetrovszk és Harkiv megyék, valamint a Krím vizuálisan az Orosz Föderációhoz van rendelve.

A hírportál szerint a bejegyzések nyilvánosak voltak, és a vádlott állampolgár Odnoklassznyiki oldalán 253 barátja, 260 fényképe és 1200 bejegyzése van. A gyanúsított azonban június 3-án vádalkut kötött az ügyésszel. Mivel bűnösnek vallotta magát és „őszintén megbánta” tettét, nincs súlyosító körülmény, ráadásul először vonják büntetőjogi felelősségre, a bíróság enyhítette a büntetést.

A bíró jóváhagyta a hatósággal kötött vádalkut, és a vádlottat a büntetőtörvénykönyv két cikkelye alapján bűnösnek mondta ki, és 4 év felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint Mihajlo Hrusevszkij Ukrajna-Rusz története című monográfiájának elolvasására ítélte. Ezenkívül rendszeresen jelentkeznie kell a rendőrségen ellenőrzésre, és be kell jelentenie, ha el akarja hagyni a lakóhelyét vagy munkahelyet akar változtatni.

(vb/karpat.in.ua)