Befejeződött az V. Ung-vidéki Népzenei és Néptánctábor

2022. július 19., 16:33

2022. július 11–16. között ötödik alkalommal valósult meg az Ung-vidéki Népzenei és Néptánctábor a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány szervezésében.  A programra a népzene és néptánc iránt érdeklődő 9–16 éves fiatalok jelentkezhettek egy online jelentkezési adatlap kitöltésével 2022. április 11. – 2022. május 31. között.

Ez idő alatt 36 gyerek nyújtotta be jelentkezését összesen nyolc településről (Téglás, Eszeny, Szürte, Nagydobrony, Kisdobrony, Csongor, Ungvár, Ungtarnóc) és nyolc oktatási intézményből (Nagydobronyi Líceum, Nagydobronyi Református Líceum, Szürtei Líceum, Ungvári 10. Sz. Dayka Gábor Líceum, Ungvári Magyar Tannyelvű Elemi Iskola és Drugeth Gimnázium, Csapi 2. Sz. Középiskola, Sislóci Líceum, II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziuma).

A 2022. július 11-én induló V. Ung-vidéki Népzenei és Néptánctábor foglalkozásai a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Egán Ede Szakképzési Centrum Nagydobronyi Szakképzési Központjában zajlottak, ahol a 36 lelkes, táncos lábú fiatallal magyarországi és hazai szakképzett oktatók foglalkoztak. A gyerekek a hét folyamán a népzene- és néptáncoktatáson kívül részt vehettek számos kézműves-foglalkozáson, ahol lehetőségük nyílt többek között makramézni, gyöngyöt fűzni, pokrócot szőni és csuhébabát készíteni.

A tábor munkájában az alábbi oktatók vettek részt:

  • Szokolik Szabolcs – kétszeres aranysarkantyús és Fülöp Ferenc-díjas táncos, a Püspökhatvani Bene József Általános Iskola oktatója;
  • Szokolik Melinda – kétszeres aranygyöngyös és Fülöp Ferenc-díjas táncos, a Püspökhatvani Bene József Általános Iskola oktatója;
  • Szanyi-Bíró Anikó – a Komótos együttes vezetője, prímása;
  • Szalva Klaudia – a Komótos együttes hegedűse;
  • id. Bernáth Ferenc – a Csipkés együttes brácsása;
  • Kepics Andzselika – program szakmai referense, énekoktató;
  • Kupás Gizella – nagydobronyi szövőnő;
  • Nagy Anikó – a Nagydobronyi Líceum rajztanára.

A program az elmúlt évekhez hasonlóan záróműsorral ért véget, ahol a gyerekek a hét folyamán elsajátított tananyagból színes produkciót mutattak be: nagydobronyi népdalcsokrot, a hangszeren játszó gyerekek előadásában rábaközi dús dallamokat hallhattak a jelenlévők, a kis- és nagycsoport mezőgecsei táncokat mutatott be, valamint a táncoktatóink előadásában kalotaszegi román invertitát és szaporát tekinthettek meg az érdeklődők.

A tábor megvalósulását Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos támogatta.

 

Váradi Natália,
a program szervezője,
a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány irodaigazgatója