Ingyenes orvosi ellátásban részesülhetnek a tuberkulózisban szenvedők

2022. július 23., 08:42

A háború alatt növekszik a fertőző betegségek kockázata: a szűk vagy rosszul szellőző helyiségekben való tartózkodás, az orvosi ellátáshoz való korlátozott hozzáférés vagy annak egy bizonyos ideig tartó teljes hiánya hozzájárulhat ezek terjedéséhez.

Az olyan veszélyes kór, mint a tuberkulózis, szintén szedi áldozatait. Ebből a mycobacterium tuberculosis által okozott fertőző betegségből korai diagnózis és az időben történő kezelés esetén az ember gyorsan felépül és visszatérhet a normális életbe.

Ukrajnában jelenleg a tuberkulózisban szenvedő beteg térítésmentesen részesülhet egészségügyi ellátásban kórházban, járóbeteg alapon és/vagy háziorvosi felügyelet mellett.

Ha fáradtságot, gyengeséget, hirtelen, látható ok nélküli fogyást, éjszakai izzadást tapasztal, 37-38 °C-ra emelkedik a testhőmérséklete, forduljon alapellátó orvoshoz (háziorvos/terapeuta/gyermekorvos). Az egészségügyi intézményben elvégzik a vizsgálatot, és szükség esetén a megfelelő diagnosztikát, illetve szakorvoshoz irányítják. Ha a tuberkulózis diagnózisa megerősítést nyer, speciális kezelést írnak elő.

(carpathia.gov.ua/RV)