Az új főügyész

2022. augusztus 3., 09:48

A Legfelső Tanács múlt héten jóváhagyta Andrij Kosztyin kinevezését Ukrajna főügyészévé. A BBC News Ukrajina összeállításában felidézi többek között, hogy az ügyészség újdonsült vezetője korábban sikertelenül pályázott a Szakosított Korrupcióellenes Ügyészség (SZAP) vezetői tisztségére.

Az új főügyész kinevezésére 299 honatya szavazott igennel a parlamentben. Ugyanakkor az ellenzéki Hang, Haza és Európai Szolidaritás frakciók képviselőinek többsége nem támogatta a jelöltet. A szavazáskor az ülésteremben jelen volt Volodimir Zelenszkij elnök.

Az újdonsült főügyész, aki jövőre lesz 50 éves, odesszai születésű, ott is szerzett jogászdiplomát. Mielőtt politizálni kezdett volna, ügyvédként működött.

Politikai pályafutása 2010-ben indult – ekkor választották meg az Odesszai Városi Tanács képviselőjévé az Arszenyij Jacenyuk-féle Front Zmin (Változások Frontja) párttól. A 2019. évi parlamenti választások alkalmával a 108. volt a Nép Szolgája párt választási listáján. A sajtó korábban azt írta, hogy Andrij Jermaknak, az Elnöki Hivatal jelenlegi vezetőjének javaslatára került fel a pártlistára. Ugyanakkor maga Jermak sem tagadta, hogy ismeretségben áll Kosztyinnal.

Az új főügyész korábban tagja volt a Donyec-medencei válság megoldásával foglalkozó háromoldalú (Ukrajna, EBESZ, Oroszország) kapcsolattartó csoport ukrán delegációjának – Andrij Jermakkal együtt –, a testületen belül a politikai kérdésekkel foglalkozó munkacsoportban dolgozott. Kinevezése előtt Andrij Kosztyin a parlament jogpolitikai bizottságának vezetőjeként működött, 2020 óta állt a testület élén.

Kosztyin 2021-ben pályázott a SZAP vezetői posztjára, de sikertelenül. A történtekre többféle magyarázat is napvilágot látott azóta. A Cseszno mozgalom szerint például civil szervezetek nem javasolták a kinevezését.

A DW azt írja, Jaroszlav Jurcsisin, a Hang frakció képviselője, a parlament korrupcióellenes politikával foglalkozó bizottságának vezetője elmondta, a pályáztatást végző bizottság politikai elkötelezettsége miatt vetette el annak idején a képviselő személyét. Utóbb, Kosztyin főügyészi kinevezésének hírére felmerült a kérdés: hogyan lehetséges, hogy a SZAP vezetőjének, aki egyben a főügyész helyettese, szigorúbb elvárásoknak kell megfelelnie, mint a felettesének? Jurcsisin ezzel kapcsolatban rámutatott: a politikai semlegesség jelenleg nem követelmény a legfőbb ügyészi tisztségre pályázókkal szemben.

Ugyanakkor Mihajlo Podoljak, az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója úgy véli, jelenleg Kosztyin a megfelelő személy a főügyészi posztra, aki „optimalizálni tudja majd az ügyészség munkáját” a mai meglehetősen nehéz helyzetben. Kiemelte, hogy Kosztyin ügyvédként „kifogástalan hírnévvel rendelkezik szakmai körökben”, és „jogi perfekcionistaként” jellemezte őt.

„Azaz a kulcsfontosságú szempont, a professzionalizmus adott” – hangsúlyozta Mihajlo Podoljak újságíróknak nyilatkozva.

Korábban lapunk is beszámolt róla, hogy Volodimir Zelenszkij elnök felmentette tisztéből Irina Venegyiktova főügyészt és Ivan Bakanovot, az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetőjét. Mindkettőjüket azért bírálták, mert hivatalaikban túl gyakran derült fény hazaárulás és kollaboracionizmus eseteire. Venegyiktova ugyanakkor kijelentette, hogy vezetése alatt a főügyészség munkájában prioritás volt a kollaboránsok és árulók elleni harc.

Utóbb Irina Venegyiktova nem kívánta kommentálni menesztésének okait. Hangsúlyozta, hogy politikai tisztségről van szó, s Volodimir Zelenszkijnek elnökként és főparancsnokként jogában áll olyan döntéseket hozni, amelyeket megfelelőnek tart a háború alatt.

Valamivel később ismertté vált, hogy Irina Venegyiktova távozott az ügyészségről. David Arahamija, a Nép Szolgája párt frakcióvezetője azt mondta, hogy a volt főügyész diplomáciai munkára válthat.

 (zzz/bbc.com/dw.com)