Veszettséget regisztráltak a Munkácsi járásban

2022. augusztus 4., 09:48

Augusztus 3-án egy elhullott róka tetemében a patológiai (biológiai) vizsgálatok eredményei veszettséget mutattak ki Kiscserjés (Вільховиця) közelében, a Munkácsi járásban.

A veszélyes fertőzés felfedezéséről az Állami Termelési és Fogyasztói Szolgálat Kárpátaljai Vezetősége számolt be.

A veszettség (ukránul Сказ) a Rabies lyssa nevű vírus okozta zoonotikus (állatról emberre terjedő fertőző betegségek) neuroinvazív fertőző betegség, ami agy- és gerincvelő-gyulladást okoz emlősöknél.

A veszettség lokalizálására és felszámolására irányuló intézkedések koordinálása érdekében, a Munkácsi Járási Állami Közigazgatás minél hamarabb az Állami Rendkívüli Járványügyi Bizottság összehívását tervezi, amelyen jóváhagyják Kiscserjés község területén a veszettség terjedésének és felszámolásának megakadályozását célzó intézkedéseket.

Ezenkívül a Munkácsi Járási Állami Állatorvosi Kórház állatorvosai a településen olyan a veszettségre fogékony háziállatok vizsgálatát végzik, illetve látnak el veszettség elleni védőoltással, amelyek a veszettségre vonatkozó instrukciók szerint a megfigyelési, veszélyeztetett zónában vannak.

mukachevo.net/D. P.