Az NBU újraindítja az állampapírok forgalmát

2022. augusztus 8., 13:14

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) letétkezelője újraindítja az állampapírokkal folytatott tranzakciókat. Az erre vonatkozó döntést a tőkepiacok szakosodott szabályozója, a Nemzeti Értékpapír- és Tőzsdepiaci Bizottság, hozta meg – írja az NBU sajtószolgálata nyomán a korrespondent.net.

„Az állampapírok forgalmának mint a tőkepiaci szereplők fő befektetési eszközének újraindítása további forrást biztosít a gazdaság helyreállításához. A tranzakciók újraindítása ezekkel az értékpapírokkal a pénzintézetek számára is lehetővé teszi, hogy meghatározzák piaci értéküket” – áll az NBU közleményében.

A jelentés szerint, bár az értékpapír-forgalomban nincs korlátozás, a nemzeti bank 2022. december 22-ig elhalasztotta a letéti szolgáltatások tarifáinak alkalmazását – ez segíteni hivatott a tőkepiaci szereplőket az üzleti folyamatok fokozatos adaptálásában az új pénzpiaci feltételekhez.

Korábban jelentették, a háború kitörése után az NBU megtiltotta a bankoknak, hogy úgynevezett nem készpénzes valutát adjanak el a lakosság számára. Július 21. óta azonban a szabályozó hatóság enyhítette a korlátozást, és lehetővé tette az ukránok számára, hogy 50 000 hrivnya értékig valutát vásároljanak azzal a feltétellel, hogy azt legalább három hónapos letétben helyezik el, a határidő előtti felmondás lehetősége nélkül.

(korrespondent.net/Kárpátalja)