„Elit csempészet”: ékszereket és márkás tárgyakat szállító férfit tartóztattak fel a határon

2022. augusztus 8., 18:40

A határőrök augusztus 7-én be nem jelentett Cartier-ékszereket és egyéb márkás tárgyakat foglaltak le egy 53 éves férfitól a kárpátaljai Tisza határátkelőn. Honfitársunk az előzetes információk szerint a zöldfolyosón ismert márkák ékszereit, ruháit, kiegészítőit szállította, hogy elkerülje az ellenőrzést és az árubevallást, ami jelentősen meghaladta a jogszabályban megengedett legfeljebb 500 euró/fő összeget. Erről a Kárpátalja Megyei Vámhivatal sajtószolgálata számolt be.

Egy Magyarországról hazatérő 53 éves férfi a vámellenőrzés egyszerűsített formáját választotta. A kárpátaljai vámellenőrök azonban úgy döntöttek, hogy ellenőrzik a honfitárs „őszinteségét”. A Mercedes-Benz terepjáró csomagterének átvizsgálása során utazótáskákban márkás tárgyakat találtak, köztük ismert COS, ZARA márkájú női pulóvereket, pólókat, rövidnadrágokat és mellényeket, Furla, COS márkájú bőrtáskákat, valamint ékszerek, Cartier-karkötőket. Egyes tételek be voltak csomagolva és fel voltak címkézve emberek nevével és telefonszámával.

A megtalált áruk ára több mint százezer hrivnya. A be nem jelentett márkás holmikat a férfi nem volt hajlandó sajátjaként elismerni, áthárította a feleségére, mondván, hogy személyes célokra vásárolta őket Magyarországon. Az esetet jegyzőkönyvezték Ukrajna Vámkódexe 471. cikkének 2. része alapján. A be nem jelentett árut lefoglalták.

(goloskarpat.info/RV)