Kárpátaljáról 40 kényszermenekültet küldtek Lengyelországba

2022. augusztus 9., 09:47

A Kárpátaljai Megyei Katonai Közigazgatás (KMKK) hétfőn 40 lakóhelyét elhagyni kényszerült személyt – Donyeck, Luhanszk, Herszon és más megyékből érkezetteket – küldött Lengyelországba hosszú távú tartózkodásra. Ezt az ADRA-val való együttműködés keretében sikerült megvalósítani – tájékoztatott Petro Dobromilszkij, a megyei katonai adminisztráció helyettes vezetője.

„A parterekkel való hatékony kommunikációnak köszönhetően konkrét eredményeket értünk el: a különösen sérülékeny kategóriájú belső menekültek egy csoportja számára kényelmes lakhatást, étkeztetést, valamint a szükséges dokumentumok elkészítésével kapcsolatos konzultációt biztosítunk. Fontos, hogy pszichológusok dolgozzanak az emberekkel, és támogassák őket az alkalmazkodási folyamatban” – hangsúlyozta Petro Dobromilszkij.

Elmondása szerint szükség esetén a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyeket a nyelvtanulásban és a munkavállalásban is segíteni fogják.

Az ADRA projektmenedzsere, Roman Pleskun megjegyezte, ez már a negyedik Lengyelországba küldött csoport. Terveik szerint a jövőben a megyei katonai adminisztrációval közösen hetente terveznek ilyen csoportokat indítani, hogy minél többen találjanak megfelelő menedéket mindaddig, amíg nem térhetnek vissza lakóhelyükre.

(carpathia.gov.ua/RV)