Újabb erdőtűz pusztít az Ungvári járásban

2022. augusztus 12., 18:26

Csütörtökön 16 óra körül tűz ütött ki a Bercsényifalvai (Dubrinicsi) Erdészetben. Az erdészek szerint a helyzet nagyon kritikus. A tűz területének behatárolása folyamatban van.

Az oltási műveletek koordinálására a helyszínen volt Radion Kistulinec, az Ungvári Járási Katonai Adminisztráció vezetője, Vaszil Szinicska, az Ungvári Erdőgazdaság ÁV igazgatója a cég erdészeivel együtt, Mihajlo Laba, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője, illetve kivonult a helyszínre a nagybereznai tűzoltóság 20 dolgozója.

Egyelőre a tüzet nem lehet megfékezni az erős széllökések és a szárazság miatt. Az erdőgazdaság erdőalapjában keletkezett tűz felszámolása folyamatban van. Pénteken a tűz hatékony oltásához speciális berendezéseket – MI–8 helikoptereket és 2 db AN–32 típusú repülőgépet – vontak be.

Most különösen tűzveszélyes időszak van. Csak a héten több mint 20 hektárnyi erdő égett le az Ungvári járásban. Ez kolosszális lépték ilyen rövid idő alatt. A probléma azonban nemcsak a hőség és a szárazság, hanem elsősorban az emberi hanyagság miatt van. Ismételten arra kérnek mindenkit, hogy legyenek körültekintőek és szigorúan tartsák be a tűzvédelmi szabályokat erdőterületek közelében, illetve nyílt területen.

(Facebook/RV)