Az EU és 42 ország felszólította a megszállókat, hogy hagyják el a Zaporizzsjai Atomerőművet

2022. augusztus 15., 09:04

Az EU és 42 ország felszólította Oroszországot, hogy haladéktalanul vonja ki csapatait a Zaporizzsjai Atomerőműből és Ukrajna egész területéről – közölte a bécsi EU-küldöttség sajtószolgálata, amelyet a korrespondent.net idéz.

„Felszólítjuk az Oroszországi Föderációt, hogy haladéktalanul vonja ki katonai erőit és minden más illetéktelen személyzetet a Zaporizzzsjai Atomerőműből, annak közvetlen környezetéből és egész Ukrajnából, hogy az üzemeltető és az ukrán hatóságok ismét vállalhassák szuverén kötelezettségeiket Ukrajna nemzetközileg elismert határai között és a törvényes operatív személyzet külső beavatkozás, fenyegetés és elfogadhatatlanul nehéz munkakörülmények nélkül tudja ellátni feladatait” – áll a közleményben.

Kiemelték, ez „lehetővé teszi a NAÜ számára, hogy biztonságosan és időben végezze az ellenőrzést, Ukrajna vállalt kötelezettségeivel összhangban”.

Az Európai Unió és a 42 ország hangsúlyozta, hogy az orosz katonaság és fegyverek elhelyezése a nukleáris létesítményben „elfogadhatatlan, és sérti a biztonság és a garanciák elveit, amelyek tiszteletben tartását a NAÜ valamennyi tagja vállalta”.

(korrespondent.net/Kárpátalja)