Az Elnöki Hivatal szerint gyorsan megjelenhet a dokumentum Ukrajna biztonsági garanciáiról

2022. augusztus 17., 15:30

A közeljövőben elkészül az első dokumentum, amely ajánlásokat tartalmaz az Ukrajnának nyújtandó biztonsági garanciákra vonatkozóan – közölte Andrij Jermak, az Elnöki Hivatal vezetője, akit a korrespondent.net idéz.

A The Elders csoport képviselőivel – Ban Ki Mun volt ENSZ-főtitkárral és Juan Manuel Santos Calderonnal, Kolumbia volt elnökével – tartott közös sajtótájékoztatón a kijevi tisztviselő beszámolt arról, hogy az Ukrajnának nyújtandó nemzetközi biztonsági garanciákkal foglalkozó csoport aktívan dolgozik az említett dokumentum előkészítésén.

„Bekapcsolódnak azok az országok, amelyek potenciálisan érdekeltek abban, hogy Ukrajna biztonságának garantálói legyenek” – mondta Jermak.

Ban Ki Mun kijelentette, hogy Oroszországnak le kell állítania az Ukrajna elleni kiprovokálatlan agresszióját, és bíróság elé kell állítani a háborúért felelősöket.

Calderon ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a hasonló bűncselekmények elkövetése a mai világban a többoldalú nemzetközi kapcsolatok szerkezetének problémáit jelzi.

Jermak korábban arról számolt be, hogy az ukrán hatóságok elsősorban olyan országokkal folytatnak tárgyalásokat a biztonsági garanciákról, mint az USA, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország, Lengyelország, Törökország és Ausztrália.

(korrespondent.net/Kárpátalja)