Zelenszkij: Ha Oroszországot vasfüggöny venné körül, véget érne a háború

2022. augusztus 17., 18:26

A háború befejezésének egyetlen módja, ha vasfüggöny venné körül Oroszországot. Ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelentette ki a The Washington Postnak adott interjújában.

Az ukrán államfő kifejtette, hogy radikális intézkedésekre volna szükség. Oroszország állampolgárai egyáltalán nem hagyhatnák el az országot, illetve semmilyen energiahordozót nem lenne szabad vásárolnia Moszkvától a Nyugatnak. Zelenszkij szerint minden orosz állampolgár felelős az ukrajnai háborúért, hiszen az orosz nép segítette hatalomra Vlagyimir Putyint, valamint ugyancsak a nép képes rá olyan nyomást gyakorolni, hogy befejezze az Ukrajna ellen indított háborút.

Az ukrán elnök javaslata szerint meg kell tagadni minden egyes orosztól a vízumot, s aki már külföldön tartózkodik, azt vissza kell deportálni Oroszországba. Szerinte ezek a szankciók nagyon hatásosak és egyúttal békések is lennének.

Viszont sajnálattal konstatálta, hogy egyes vezető nyugati államok ódzkodnak ezektől a lépésektől. Tovább folytatva elmondta, hogy világszerte mindaddig nemkívánatos személyeknek kell tekinteni az oroszokat, amíg nem változtatnak a filozófiájukon, illetve nem győzik meg Putyint a háború befejezéséről, és arról, hogy vonuljon ki Ukrajna területéről.

Az ukrán államfő azt is elmondta, hogy a kijevi vezetést a Nyugat figyelmeztette a várható orosz agresszióra, de konkrétumokat nem mondtak. Szerinte, ha Kijev elárulta volna ezeket az értesüléseket, az országban pánik tört volna ki, és az emberek fejvesztve menekültek volna a határokon túlra, ami gazdaságilag lenullázta volna az országot, és szabad prédává változott volna a betolakodók számára.

TV21 Ungvár/D. P.