A NAÜ vezetője szerint rövidesen elindulhat missziójuk a Zaporizzsjai Atomerőműbe

2022. augusztus 24., 10:28

A Zaporizzsjai Atomerőműből (ZAESZ) származó legfrissebb információk az ágyúzás okozta újabb károkról megerősítik, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) missziójának mielőbb fel kell keresnie az erőművet, aktívan folynak a tárgyalások a látogatás megszervezéséről, és már a közeljövőben fennáll a lehetősége egy ilyen küldetésnek – közölte Rafael Grossi, a NAÜ vezérigazgatója, akit az Interfax–Ukrajina hírügynökség idéz.

„A misszióra várhatóan a következő néhány napon belül sor kerül, ha a folyamatban lévő tárgyalások sikerrel járnak” – idézte Grossit az ügynökség honlapja.

A vezérigazgató szerint Ukrajna arról tájékoztatta a NAÜ-t, hogy az elmúlt napokban újraindult ágyúzás további károkat okozott, többek között laboratóriumokban és vegyi létesítményekben. Emellett az augusztus 22-i ágyúzás következtében megsérültek a szomszédos hőerőmű transzformátorai, ami miatt a két erőművet összekötő vezeték néhány órára lekapcsolt, majd később, még ugyanaznap helyreállították.

„Ezek az incidensek rámutatnak, hogy a NAÜ-nek miért kell nagyon gyorsan missziót küldenie a Zaporizzsjai Atomerőműbe. A NAÜ jelenléte segít stabilizálni a nukleáris biztonsági helyzetet a telephelyen, és csökkenti egy súlyos nukleáris baleset kockázatát Európában” – mondta Grossi.

A nyilatkozat szerint jelenleg Ukrajnában a 15 atomerőművi blokkból 10 csatlakozik a hálózathoz, közülük kettő a ZAESZ-ben, három a Rivnei Atomerőműben, három a Dél-ukrajnai Atomerőműben és kettő a Hmelnickiji Atomerőműben.

(interfax.com.ua/Kárpátalja)